Fokus

Protivnici talibana tvrde da je Panšir i dalje njihov

Komentari

Autor: Tanjug

02/09/2021

-

23:15

Protivnici talibana tvrde da je Panšir i dalje njihov
Protivnici talibana tvrde da je Panšir i dalje njihov - Copyright Tanjug/AP Photo/Shekib Rahmani, File

veličina teksta

Aa Aa

Dve nedelje nakon što su osvojili Kabul, talibanski militanti su u provinciji Panšir u sukobu sa borcima lojalnim lokalnom lideru Ahmadu Masudu, koji tvrde da je Panšir i dalje njihov.

Za to vreme, talibani u glavnom gradu Kabulu pokušavaju da formiraju vladu, dodaje Rojters.

Panšir je poslednja avganistanska provincija koja se odupire talibanima, a obe strane kažu da su nanele jedna drugoj težak udarac, uz mnogo žrtava.

"Počeli smo operacije nakon što su pregovori sa lokalnom naoružanom grupom (u Panširu) propali", izjavio je danas portparol talibana Zabinulah Mudžahid.

Talibanski borci ušli su navodno u Panšir i osvojili deo teritorije, dodao je.

"Oni (neprijatelji) su pretrpeli velike gubitke", dodao je Mudžahid.

Portparol Nacionalnog fronta otpora Avganistasna (NRFA) navodi da grupa ima kontrolu nad svim prolazima i ulazima u provinciju Panšir, kao i da je pojačala napore da zadrži susredni okrug Šotul.

"Neprijatelj je nekoliko puta pokušao da uđe u Šotul iz Džabul-Saradža, ali nije uspeo, nijednom", izjavio je portparol NRFA, aludirajući na grad u obližnjoj provinciji Parvan.

Otkako su talibani preuzeli Kabul 15. avgusta, nekoliko hiljada boraca iz lokalnih milicija i preostali borci avganistanskih oružanih snaga su otišli u Panšir, da budu pod vođstvom Masuda.

Napori da se postigne dogovor su propali, a obe strane okrivljuju drugu za neuspeh.

Portparol talibana Mudžahid tvrdi da je pitanje dana kada će se formirati nova vlada, dok zvaničnik talibana Amadulah Mutaki kaže da se ceremonija već sprema u predsedničkoj palati.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet