Fokus

Zaharova o planu za slanje izbeglica iz Avganistana u centralnu Aziju: Udariće Evropu kao tona cigli

Komentari

Autor: Tanjug

09/09/2021

-

00:00

Zaharova o planu za slanje izbeglica iz Avganistana u centralnu Aziju: Udariće Evropu kao tona cigli
Zaharova o planu za slanje izbeglica iz Avganistana u centralnu Aziju: Udariće Evropu kao tona cigli - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Mogući plan NATO da razmesti avganistanske izbeglice u zemlje Centralne Azije može postati katastrofa za evropske zemlje, napisala je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na svom Telegram kanalu.


Ona je iznela svoj komentar na izveštaje da su evropske zemlje nudile novac i resurse Tadžikistanu, Turkmenistanu i Uzbekistanu ako pristanu da prime avganistanske izbeglice, preneo je TASS.

"I ovo je pravi katastrofalan plan ako NATO saveznici proguraju nasilno otvaranje avganistanskih granica sa susednim zemljama. Udariće Evropu kao tona cigli. Iako izgleda da to još ne razumeju", primetila je ona.

Leđeri: EU očekuje priliv izbeglica

Jedna od potencijalnih destinacija za izbeglice iz Avganistana mogla bi da bude i Evropska unija, sudeći po izjavama šefa Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) Fabrisa Leđerija.

On je rekao da se EU priprema za priliv Avganistanaca koji traže azil, bez obzira na to da li masovno beže od nove talibanske vlade ili ne, napominjući da su milioni već raseljeni u susednim zemljama.


U intervjuu Rojtersu Leđeri, generalni direktor Fronteksa, rekao je da se to telo priprema za mogući skok, kako tradicionalnim rutama iz Turske do Grčke, tako i novim rutama, poput Belorusije, koju Brisel optužuje za slanje ilegalnih migranata preko granice.

Fronteks prati šta se dešava unutar samog Avganistana, ali i drži na oku avganistanske zajednice u susednim državama, rekao je on, navodeći Iran, Pakistan, Tursku, Tadžikistan, Uzbekistan i Turkmenistan.

"Naša očekivanja su da će, zavisno od toga šta se događa u Avganistanu, ljudi kojima je potrebna međunarodna zaštita pokušati da pobegnu iz Avganistana", rekao je Leđeri.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet