Fokus

Bivši nacista Helmut Oberlander preminuo u Kanadi, pre odluke o ekstradiciji

Komentari

Autor: Times of Israel, Euronews Srbija

23/09/2021

-

23:28

Bivši nacista Helmut Oberlander preminuo u Kanadi, pre odluke o ekstradiciji
Bivši nacista Helmut Oberlander preminuo u Kanadi, pre odluke o ekstradiciji - Copyright CIJA

veličina teksta

Aa Aa

Bivši nacista Helmut Oberlander umro je Kanadi u 97. godini, pre zaključenja saslušanja o njegovoj deportaciji, preneli su lokalni mediji. On je preminuo u trenutku kada je kanadska vlada bila pred odlukom o njegovom izručenju.

Helmut Oberlander se borio za ostanak u Kanadi od kada je federalna policija 1995. pokrenula istragu o njegovim zločinima, prenosi "Times of Israel".

U decembru 2019. godine Vrhovni sud Kanade odbio je da preispita odluku o oduzimanju državljanstva Oberlanderu zbog navodnih veza sa nacističkim odredom za ubistva u Drugom svetskom ratu.

Savezni sud je utvrdio da je "značajno pogrešno predstavio svoje ratne aktivnosti kanadskim službenicima za imigraciju i državljanstvo kada se prijavio za ulazak u Kanadu" 1952. godine.

Oberlander je primljen 1954. godine kao stalni stanovnik, a kanadsko državljanstvo je stekao 1960. godine.

U tri navrata (2001, 2007. i 2012) imigracioni zvaničnici pokušali su mu oduzeti državljanstvo, ali svaki put je odluka poništena po žalbi.

Oberlander je rekao da su ga nacisti prisilno regrutovali i da je samo delovao kao tumač za odred smrti Einsatzkommando 10a.

"Bez obzira na izazove u svom životu, ostao je čvrst u svojoj veri. Utešio se u svojoj porodici i dobio podršku mnogih u svojoj zajednici ”, navodi se u saopštenju porodice Oberlander.

Komentari (0)

Svet