Fokus

Bajden izrazio snažnu podršku za pristupanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji

Komentari

Autor: Tanjug

05/10/2021

-

11:08

Bajden izrazio snažnu podršku za pristupanje  zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji
Džo Bajden - Copyright Tanjug AP/Manuel Balce Ceneta

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džo Bajden je razgovarao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen o Zapadnom Balkanu, i tom prilikom je izrazio snažnu podršku nastavku procesa pristupanja zemalja ovog regiona Evropskoj uniji, navodi se na zvaničnom sajtu Bele kuće.


Bajden je tokom jučerašnjeg telefonskog razgovora sa Fon der Lajen potvrdio i svoju podršku Evropskoj uniji, ključnom partneru Sjedinjenih Država, i svoju posvećenost nastavku primene rezultata postignutih na samitu SAD i EU u junu, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Oni su razgovarali i o važnom poslu američko-evropskog Saveta za trgovinu i tehnologiju, koji se sastao u Pitsburgu 29. septembra, kako bi se obezbedilo da pravila koja regulišu globalnu trgovinu i ključne i nove tehnologije, budu ukorenjena u demokratskim vrednostima i tržišnim principima.

Bajden je naglasio važnost omogućavanja prekograničnog protoka podataka i izjednačavanja uslova u međunarodnom poreskom sistemu.

Američki predsednik je takođe pozdravio obnovljenu saradnju SAD i EU u vezi sa kovidom-19 i preduzimanje koraka za rešavanje klimatske krize, uoči samita KOP-26 u Glazgovu kasnije ovog meseca.

Predsednik Bajden je takođe naglasio važnost bliske saradnje SAD i EU u Indo-Pacifičkom regionu.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet