Fokus

Australija bez stranih turista do sledeće godine

Komentari

Autor: Tanjug

05/10/2021

-

14:04

Australija bez stranih turista do sledeće godine
Australija bez stranih turista do sledeće godine - Copyright Tanjug/AP Photo/Rick Rycroft, File

veličina teksta

Aa Aa

Strani turisti neće biti dobrodošli u Australiju barem do sledeće godine, rekao je danas premijer Skot Morison izlažući planove za ukidanje nekih od najtežih i najdužih mera ograničenja putovanja zbog koronavirusa.

Umesto toga, kako navodi AP, zemlja će dati prioritet povratku stranih studenata, a nakon što se dostigne cilj premijera Skota Morisona za ponovno otvaranje spoljnih granica, a to je puna vakcinacija 80 odsto stanovništva uzrasta 16 i više godina.

Ova vest dolazi samo nekoliko dana nakon što je premijer Morison najavio planove da omogući vakcinisanim građanima i stalnim stanovnicima da od novembra lete u inostranstvo, prvi put od marta 2020. godine.

Oštre mere ograničenja putovanja zbog koronavirusa, a koja su većinu Australijanaca zarobila kod kuće i zadržala većinu stranaca, dovele su do najnižeg nivoa imigracije od Drugog svetskog rata.

Posebno su teško pogođeni australijski univerziteti, koji se u velikoj meri oslanjaju na naknade koje plaćaju strani studenti, a mnogi strahuju da će otići na drugo mesto ako im uskoro ne bude dozvoljeno da se vrate.

Teret za većinu stanovništva

Ove mere su nametnule veliki emocionalni teret u zemlji u kojoj je polovina stanovništva rođena u inostranstvu ili ima barem jednog roditelja imigranta.

Nakon što su ukinute mere ograničenja za Australijance, premijer Morison je rekao da će sledeći prioritet biti strani studenti i to pre turista, ali nije precizirao kada će im biti dozvoljeno da uđu u zemlju.

"Verujemo da ćemo sledeće godine doći i do međunarodnih posetilaca", rekao je Morison.

Postoji nekoliko izuzetaka od australijske zabrane putovanja, a to je za one putnike koji su morali od momenta ulaska u zemlju da provedu naredne dve nedelje u karantinu u hotelu.

Kako se navodi, predstavljalo bi veliku prepreku ukoliko takva mera ostane na snazi i nakon što turistima bude dozvoljen ulazak u zemlju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet