Fokus

Još jedna uzbunjivačica Fejsbuka spremna da svedoči jer kompanija "ne sprečava govor mržnje i dezinformacije"

Komentari

Autor: CNN

12/10/2021

-

16:25

Još jedna uzbunjivačica Fejsbuka spremna da svedoči jer kompanija "ne sprečava govor mržnje i dezinformacije"
Još jedna uzbunjivačica Fejsbuka spremna da svedoči jer kompanija "ne sprečava govor mržnje i dezinformacije" - Copyright AP Photo/Paul Sakuma, File

veličina teksta

Aa Aa

Sofi Džang, koja je izjavila da se nakon rada na Fejsbuku osećala kao da ima "krv na rukama", spremna je da svedoči pred Kongresom o svom bivšem poslodavcu, otkrila je u nedelju za CNN.

Rekla je da je takođe prosledila dokumentaciju o kompaniji jednoj američkoj agenciji za sprovođenje zakona.

Džang, koja je skoro tri godine radila kao naučnik za podatke u tehnološkom gigantu, napisala je dugačak dopis kada ju je prošle godine Fejsbuk otpustio, otkrivši detalje o tome kako veruje da kompanija ne čini dovoljno u borbi protiv mržnje i dezinformacija - posebno u manjim i zemljama u razvoju.

Džang je rekla da joj je kompanija saopštila da je otpuštena zbog problema sa performansama.

Memorandum je prošle godine prvi put objavio BuzzFeed News, a kasnije je poslužio kao osnova za niz izveštaja lista Guardian.

Obraćajući se CNN-u u nedelju, Džang je rekla da je ohrabrena što se čini da postoji dvostranačka podrška akcijama u vezi sa zaštitom dece na internetu nakon što je uzbunjivačica Fejsbuka Fransis Haugen, prošle nedelje svedočila pred pododborom Senata.

Ona je takođe otkrila da je vlastima priložila informacije o Fejsbuku.

"Ja sam jednoj američkoj agenciji za sprovođenje zakona dostavila detaljnu dokumentaciju u vezi sa potencijalnim kriminalnim prekršajima. Koliko razumem, istraga je još u toku", napisala je ona u nedelju.

Odbila je da odgovori na pitanje CNN-a koje podatke je dala ili kojoj agenciji. Portparol FBI-ja je takođe odbio da komentariše ovaj događaj, dodajući da "FBI generalno ne potvrđuje, negira ili na drugi način komentariše informacije ili savete koje dobija od javnosti".

U središtu Sofinih navoda o Fesjbuku jeste da kompanija "ne čini dovoljno da se uhvati u koštac sa zloupotrebom svoje platforme u zemljama van SAD" iako otprilike 90 odsto aktivnih korisnika Fesjbuka mesečno, prema najnovijim kvartalnim podacima, dolazi izvan SAD i Kanade.

Portparol Fejsbuka odbacio je tu optužbu u ponedeljak, rekavši da je kompanija poslednjih godina uložila milijarde dolara u bezbednost.

"Takođe smo oborili preko 150 mreža koje su pokušavale da manipulišu javnom raspravom od 2017. godine, a one su nastale u preko 50 zemalja, od kojih većina dolazi iz SAD ili se fokusira na njih. Naši rezultati pokazuju da se borimo protiv zlostavljanja u inostranstvu sa istim intenzitetom koji primenjujemo u SAD-u", dodao je portparol.

(Priredila T.T.)

 

Komentari (0)

Svet