Fokus

Čovek koji je 32 godine nevin proveo u zatvoru, konačno na slobodi

Komentari

Autor: Euronews, B.G.G.

27/05/2021

-

18:44

Čovek koji je 32 godine nevin proveo u zatvoru, konačno na slobodi
Čovek koji je 32 godine nevin proveo u zatvoru, konačno na slobodi - Copyright Youtube/WXYZ-TV Detroit Channel 7

veličina teksta

Aa Aa

Gilbert Pol Džunior (56) pušten je na slobodu nakon što je 32 godine nevin proveo u zatvoru. Presudu je sve vreme osporavao, uprkos tome što je njegova devojka u to vreme govorila da joj je priznao da je on bio taj koji je izbo žrtvu.

Pol je optužen za ubistvo Roberta Mejija 1988. godine u Detroitu u saveznoj državi Mičigen, a presuda je poništena zbog novih dokaza iznesenih 2015. godine - krv pronađena na mestu zločina nije se podudarala ni sa žrtvom ni s Polom.

Sudija je sada poništio presudu, a nekoliko sati kasnije u sredu Pol je pušten iz zatvora u Džeksonu.

"Proveo sam godine učeći, čitajući, proučavajući pravo, ali ništa od toga nije pomoglo u mom slučaju", kazao je sudiji.

Na saslušanju u sredu, Pol je bio veoma emotivan kada se prisetio svog suđenja, kada je imao samo 22 godine. On se zahvalio grupama koje su pomogle da se poništi presuda. Polu je naime, u naporima da dokaže nevinost pomogao "Projekt nevinosti" na Pravnoj školi pri Univerzitetu u Mičigenu.

"Da smo samo znali onda što znamo sada, Pol nikad ne bi proveo tri decenije u zatvoru zbog ubistva koje nije počinio", rekla je državna tužiteljka Dana Nisel i dodala da su prvobitni dokazi o ugrizu na telu žrtve odbačeni kao nepouzdani.

Ona je dodala i da će Pol imati pravo na niz post-zatvorskih usluga poput plaćanja kirije za stanovanje. Nije komentarisala koliko novaca bi mogao da dobije na ime odštete, ali prema zakonu u Mičigenu, svako ko je pušten na slobodu nakon pogrešne osude ispunjava uslove za primanje 50.000 dolara godišnje - što bi značilo da bi Polu moglo da pripadne 1.6 miliona dolara.

Komentari (0)

Svet