Fokus

Damask: Izrael izveo napad na jug Sirije

Komentari

Autor: Tanjug

25/10/2021

-

19:06

Damask: Izrael izveo napad na jug Sirije
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vlada u Damasku je saopštila da je Izrael danas izveo napad na jug Sirije, izvestili su sirijski državni mediji. Napad je, kako javlja Rojters, izveden u pograničnoj zoni, koja je već dugo izvor zabrinutosti u Jerusalimu zbog aktivnog prisustva pro-iranskih oružanih frakcija.

Izraelska vojska je odbila da komentariše informacije o današnjem napadu. Izvor Rojtersa u Ministarstvu spoljnih poslova Sirije je potvrdio da je izraelska vojska u zoru izvršila „novu agresiju na jugu zemlje“, ne navodeći šta je pogođeno i ima li ljudskih žrtava.

Izrael izvodi redovne napade na, kako se to formuliše u zvaničnim saopštenjima iz Jerusalima, "ciljeve povezane sa Iranom u Siriji", gde su snage koje podržava Tehran, uključujući i libanski Hezbolah, kako tvrdi Izrael, raspoređene da tokom rata u Siriji pružaju podršku predsedniku Bašaru al Asadu.

Izvor Rojtersa blizak vlastima predsednika Asada i upoznat sa ovim najnovijim incidentom tvrdi je da je izraelska bespilotna letelica napala nekoliko lokacija, uključujući bazu Hezbolaha u gradu Al Bat u provinciji Kuneitra, izviđački toranj u blizini baze sirijske vojske i još jednu metu.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji, NVO koja izveštava o ratu u Siriji, saopštila je da je izraelski avion ispalio rakete na dva polžaja koje drže sirijske vladine snage i njihovi saveznici u provinciji Kuneitra, ali da za sada nema informacija o žrtvama. O Siriji se razgovaralo prošle nedelje na sastanku u Sočiju između izraelskog premijera Naftalija Beneta i ruskog predsednika Vladimira Putina, najmoćnijeg Asadovog saveznika.

Benet je u nedelju izvestio svoju vladu da je sa Putinom postigao razumevanje oko Sirije, misleći da napore da se izbegnu vojna sučeljavanja sa Rusijom u jeku izraelskih vazdušnih napada na sumnjive proiranske položaje u Siriji, dodaje Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet