Fokus

Savet bezbednosti UN sutra o stanju u BiH

Komentari

Autor: Tanjug

01/11/2021

-

21:12

Savet bezbednosti UN sutra o stanju u BiH
Savet bezbednosti UN sutra o stanju u BiH - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Savet bezbednosti UN održaće sutra polugodišnju diskusiju o stanju u BiH, a na sednici bi trebalo da bude razmotren poslednji izveštaj Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR), objavljeno je na sajtu Saveta bezbednosti.

Savet bezbednosti UN trebalo bi da glasa i o produžetku misije vojnih snaga EU u BiH Altea, kojoj mandat ističe 5. novembra.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da u Savetu bezbednosti UN neće biti usvojen izveštaj visokog predstavnika Kristijana Šmita o situaciji u BiH i ocenio da je reč o progandnom pamfletu koji je napisan u korist muslimana, a vrvi od izmišljotina, podmetanja krivice i nedorečenosti.

Kada je reč o misiju Altea u BiH, Dodik je ranije rekao da on i predsednik Srbije Aleksandar Vučić dele stav da joj treba produžiti mandat, prenosi RTRS.

Za sednicu Saveta bezbednosti Vlada Republike Srpske uputila je 26. izveštaj u kojem se navodi da Srpska u potpunosti poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak BiH, ali i da insistira da drugi u BiH i u inostranstvu poštuju i sprovode slovo Dejtonskog sporazuma.

U Izveštaju koji je u ime RS kao potpisnice svih aneksa koji čine Dejtonski sporazum generalnom sekretaru UN i zemljama članicama Saveta bezbednosti, uputio predsednik Vlade RS Radovan Višković, navodi se da RS ponovo potvrđuje punu posvećenost Dejtonskom mirovnom sporazumu, uključujući Ustav BiH, kao i nastavku napretka BiH na putu regionalnih i evropskih integracija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet