Fokus

Protivnici pokojnog filipinskog diktatora zahtevaju blokiranje kandidature njegovog sina

Komentari

Autor: Tanjug

02/11/2021

-

22:19

Protivnici pokojnog filipinskog diktatora zahtevaju blokiranje kandidature njegovog sina
Tanjug/Rouelle Umali/Pool Photo via AP - Copyright Tanjug/Rouelle Umali/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Protivnici pokojnog filipinskog diktatora Ferdinanda Markosa tražili su danas da se blokira predsednička kandidatura njegovog sina za izbore 2022. godine, uz obrazloženje da ga osuda za utaju poreza diskvalifikuje iz trke.

U peticiji podržanoj potpisima na 57 stranica, grupa koju predstavljaju nekadašnji politički zatvorenici, organizacije za ljudska prava i druge, tvrde da Ferdinand Markos mlađi, jedini sin diktatotra koji je preko 20 godina vladao Filipinima, nema pravo da se kandiduje za bilo koju javnu funkciju, jer je „osuđeni kriminalac“, prenosi Rojters.

Ferdinand Markos mlađi najavio je 5. oktobra svoju kandidaturu preko društvenih mreža, što je naljutilo žrtve brutalne vladavine njegovog oca, koja je okončana kada je filipinski diktator svrgnut 1986.

"On nije samo jednom propustio da podnese prijavu poreza na prihod, već četiri uzastopne godine, neprekidno kršeći zakone za koje se zakleo da će ih štititi i poštovati. To pokazuje njegovu moralnu izopačenost i zloupotrebu moći", navodi se u peticiji koju su protivnici Markosove kandidature podneli.

Prvostepeni sud osudio je Markosa mlađeg, koji je već vršio funkciju senatora i guvernera, za utaju poreza 1995. godine, jer nije podneo poreske prijave od 1982. do 1985. godine, a presudu je potvrdio Apelacioni sud 1997. godine.

Najviši državni pravni akt Filipina onemogućuje ponovnu kandidaturu aktuelnog predsednika Rodriga Dutertea, koji je 2016. godine, po stupanju na dužnost, organizovao sahranu posmrtnih ostataka nekadašnjeg diktatora na državnom groblju u prestonici Manili, i za čijeg političkog saveznika važi i njegov sin Markos mlađi.

Za najvišu funkciju u ovoj ostrvskoj državi u jugoistočnoj Aziji na predsedničkim izborima 2022. godine boriće se još i bivši višestruki prvak sveta u boksu Emanuel "Mani" Pakijao i potpredsednica Filipina Leni Robredo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet