Fokus

Na Novom Zelandu od danas legalna eutanazija, zakonom precizirano ko ima pravo da je zatraži

Komentari

Autor: Jutarnji

07/11/2021

-

17:39

Na Novom Zelandu od danas legalna eutanazija, zakonom precizirano ko ima pravo da je zatraži
Pacijenti sa Kovidom-19 - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Od danas je na Novom Zelandu eutanazija postala legalna, godinu dana nakon što je 65 odsto glasača glasalo za zakon koji ozakonjuje potpomognuto umiranje.

U oktobru 2020. godine dve trećine građana koji su izašli na referendum glasalo je za zakon koji dozvoljava neizlečivo bolesnim ljudima da zatraže potpomognutu smrt, piše Jutarnji list.

Od sada će u ovoj zemlji eutanaziju moći da zatraži svaka osoba koja je neizlečivo bolesna i kojoj je, prema procenama lekara, ostalo manje od šest meseci života. Takođe, lekari su u obavezi da pacijenta detaljno informišu o ovom zakonu, a da se nakon toga utvrdi da li on ispunjava sve zakonom određene kriterijume.

Stranka AKT, koja je inače podnela predlog zakona parlamentu, saopštila je da on omogućuje izbor, kontrolu i milosrđe onima koji pate.

"Od danas imamo humanije i milosrdnije društvo", rekla je zamenica predsednika ove stranke Bruk van Velden.

Međutim, kritičari ovog zakona se boje da bi potpomognuto umiranje moglo da se zloupotrebi za smanjivanje troškova zdravstvene zaštite.

Procene Ministarstva zdravlja je da bi eutanaziju godišnje moglo da zatraži do 950 ljudi, od kojih bi 350 njih moglo da dobije odobrenje. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet