Fokus

Novi Zeland od 3. decembra ukida stroga kovid ograničenja

Komentari

Autor: Tanjug

22/11/2021

-

09:42

Novi Zeland od 3. decembra ukida stroga kovid ograničenja
Novi Zeland od 3. decembra ukida stroga kovid ograničenja - Copyright Tanjug/AP/Alex Burton/New Zealand Herald

veličina teksta

Aa Aa

Novi Zeland će od 3. decembra usvojiti novi sistem života sa koronavirusom, čime će se okončati stroga ograničenja i omogućiti preduzećima da posluju u najvećem gradu Novog Zelanda, izjavila je danas novozelandska premijerka Džasinda Ardern.

"Gorka istina je da je delta soj tu i da ne ide nigde, ali Novi Zeland je dobro pripremljen da se pozabavi time zbog naše visoke stope vakcinacije i naših najnovijih bezbednosnih mera, uključujući sistem semafora i vakcinalnu propusnicu", izjavila je Ardern, a prenosi agencija Rojters.

Novi sistem će regione označavati kao "crvene", "narandžaste" ili "zelene" u zavisnosti od njihovog nivoa izloženosti kovidu 19 i stope vakcinacije.

Najveći grad u zemlji, Okland, epicentar izbijanja delta soja, najpre će biti označen "crvenom" bojom, što znači da će nošenje maski za lice biti obavezno i biće uvedena ograničenja za javna okupljanja.

Ardern je istakla da je oko 83 odsto građana Novog Zelanda potpuno vakcinisano, dok je 88 odsto primilo prvu dozu.

Uz svoju geografsku izolaciju, Novi Zeland je primenio neka od najstrožih ograničenja u vezi sa pandemijom među zemljama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, ograničavajući širenje kovida i pomažući svojoj ekonomiji da se oporavi brže od mnogih drugih zemalja, navodi Rojters.

Zemlja od pet miliona stanovnika do sada je prijavila oko 7.000 slučajeva kovida 19 i samo 39 smrtnih slučajeva.

Njena međunarodna granica je, međutim, i dalje zatvorena i nije poznato kada će se ponovo otvoriti.

Komentari (0)

Svet