Fokus

Šef SZO: Novi soj nije iznenađenje, virusi mutiraju - ukidanje letova neće sprečiti širenje

Komentari

Autor: Tanjug

01/12/2021

-

17:30

Šef SZO: Novi soj nije iznenađenje, virusi mutiraju - ukidanje letova neće sprečiti širenje
Šef SZO: Novi soj nije iznenađenje, virusi mutiraju - ukidanje letova neće sprečiti širenje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanon Gebrejesus izjavio je danas, povodom pojave novog korona soja omikrona, da "to ne treba da nas iznenadi'' i ''da je to nešto što virusi rade - mutiraju", kao i da će se mutacije nastaviti dokle god se virusu dozvoljava širenje.

On je dodao da mora još da se nauči o transmisiji, ozbiljnosti i efikasnosti kovid testova, preneo je "Gardijan". Tedros se osvrnuo na činjenicu da su neke zemlje zabranile letove iz Južne Afrike i zemalja gde je registrovan omikron.

"Vrlo je zabrinjavajuće što su države koje su prijavile omikron sada kažnjene, a uradile su pravu stvar. Ukidanje letova neće sprečiti širenje soja po svetu", kazao je on.

Podsetimo, Gebrejesus je u utorak izrazio zabrinutost zbog toga što neke zemlje uvode opšte restrikcije protiv širenja varijante omikron koronavirusa koje, kaže, možda i nisu neophodne i kojima se nepravedno kažnjavaju afričke zemlje.

"Dobro razumem zabrinutost svih zemalja i potrebu da zaštite svoje građane od varijante koju još uvek ne razumemo u potpunosti. Ali pođednako sam zabrinut zato što nekoliko država članica uvode grube, opšte mere koje same po sebi nisu zasnovane na dokazima niti efikasne i koje će samo pogoršati nejednakost", rekao je Tedros Adhanom Gebrejesus, generalni direktor SZO, prenosi Rojters.

Svetska zdravstvena organizacija očekuje da će za nekoliko dana imati više informacija o tome koliko je zarazan novi korona soj omikron, izjavila je danas tehnička direktorka SZO Marija van Kerkhove.

Ta izjava ukazuje da će SZO imati podatke o omikronu mnogo brže nego što se predviđalo, pošto su iz Ženeve ranije rekli da će biti potrebne nedelje da se dođe do podataka, preneo je Rojters.

Neka od glavnih pitanja su da li je soj zarazniji ili izbegava zaštitu od vakcina i na odgovore treba sačekati, dodaje se.

Van Kerkhove je izjavila da je jedan mogući scenario da je novi soj zarazniji od dominantnog delta soja, ali je dodala da se još ne zna da li omikron izaziva teži oblik kovida.

Glavna naučnica SZO Soumja Svaminatan kazala je da ta agencija veruje da postojeće antikovid vakcine deluju protiv novog soja.

Ona je istakla da su u najvećem riziku osobe starije od 45 godina, koje imaju komorbiditete.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet