Fokus

Dve nedelje suđenja nekadašnjoj saradnici Epstina: Objavljena fotografija nastala na imanju kraljice Elizabete II

Komentari

Autor: BBC, Sky News, Index.hr

12/12/2021

-

16:45

Dve nedelje suđenja nekadašnjoj saradnici Epstina: Objavljena fotografija nastala na imanju kraljice Elizabete II
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pre dve nedelje počelo je suđenje u Njujorku nekadašnjoj devojci ozloglašenog milijardera Džefrija Epstina. Gislejn Maksvel optužena je po osam tačaka, od čega šest za mamljenje maloletnica i trgovinu ljudima, a ukoliko bi bila proglašena krivom po svim tačkama mogla bi da joj preti kazna od 80 godina zatvora.

Na suđenju su od 29. novembra izneti brojni dokazi o tome kako je funkcionisala mreža oko Epstina i na koji način mu je Maksvel pomagala, a neke fotografije koje su isplivale u javnost izazvale su veliku buru. Na jednoj od njih, kako se čini, vidi se kako Maksvel i Epstin sede zagrljeni navodno u rezidenciji britanske kraljice Elizabete II u Balmoralu.

Maksvel je, podsetimo, uhapšena u julu 2020. godine. U desetogodišnjem periodu od 1994. do 2004. optužbe protiv ove pedesetdevetogodišnjakinje uključuju četiri maloletnice, od kojih je najmlađa u to vreme imala samo 14 godina.

Šta se dogodilo na suđenju?

Ova dvonedeljna saslušanja obeležila su svedočenja žrtava, a neke od njih govorile su pod pseudonimima. Iznete su brojne tvrdnje o "masažama" Epstina na koje ih je Maksvel terala, a neke maloletnice su dobijale po 300 dolara za to.

Takođe, na suđenju su prikazane i fotografije snimljene tokom pretresa Epstinovog doma 6. jula 2019. godine. FBI je tada takođe pronašao i brojne CD uređaje i fotografije nagih žena i devojčica napravljenih u nekoliko soba, uključujući i u takozvanoj sobi za masažu, prenosi Skaj njuz.

Ipak, ono o čemu se najviše govorilo je fotografija Epstina i Maksvel kako sede na klupici u čini se rezidenciji Balmoral. Datum fotografije nije poznat, ali se veruje da je snimljena 1999. gdine, kada je princ Endru, kraljičin sin, pozvao par da ostane na škotskom imanju.

Fotografiju su poroti pokazali tužioci kako bi utvrdili koliko su blizak odnos imali njih dvoje te da su bili "partneri u zločinu".

Ona je pronađena u Epstinovoj vili na Menhetnu, a čini se da je snimljena u Balmoralu. Kraljica i njena porodica tokom godina fotografisani su kako sede pokraj nečega što izgleda kao ista brvnara ispred koje sede Epstin i Maksvel na toj fotografiji, prenosi Index.hr.

profimedia

 

Od ranije je, inače, poznato da se par družio i s princom Endruom, trećim detetom kraljice Elizabete, a ranije je objavljeno da ih je on pozvao u Balmoral. Princ Endru je to odbio da komentariše.

Na suđenju se već čulo da je princ nekoliko puta putovao Epstinovim privatnim avionom. 

Podsetimo, Epstin je bio optužen za vođenje "ogromne mreže" maloletnica koje je koristio za seksualne odnose. 

Uhapšen je u Nju Džersiju 2019. po povratku iz Francuske, a optužen je za podvođenje maloletnica. Izvršio je samoubistvo u zatvoru u Njujorku 36 dana nakon hapšenja. 

Njegova saradnica Gislejn Maksvel uhapšena je u Nju Hempširu i optužena za pomaganje Epstinu, a u optužnici se navodi da je dolazila do devojčica od 14 godina, da je imala običaj da se sprijatelji sa njima i terala ih da imaju odnose sa Epstinom. Tužioci navode da se zlostavljanje događalo na nekoliko lokacija širom sveta, uključujući i njen dom u Londonu. Ona je negirala krivicu.

Izašla je na saslušanje u aprilu, a suđenje je počelo 29. novembra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet