Poznati

Advokati princa Endrjua traže da sud odbaci tužbu protiv njega: Sve o slučaju koji je uzdrmao britanski dvor

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

31/10/2021

-

18:52

Advokati princa Endrjua traže da sud odbaci tužbu protiv njega: Sve o slučaju koji je uzdrmao britanski dvor
Virdžinija Džufri i Princ Endru - Copyright profimedia, Tanjug/AP/Steve Parsons

veličina teksta

Aa Aa

Advokati princa Endrjua, kog je Amerikanka Virdžinija Roberts Džufri optužila da ju je seksualno zlostavljao kada je imala samo 17 godina, nedavno su izneli niz šokantnih tvrdnji na njen račun i pozvali federalni sud da odbaci tužbu.

I dok oni osporavaju svaku mogućnost da je drugi sin britanske kraljice Elizabete Druge na bilo koji način povredio Džufri, slučaj pred sudom nije ni blizu razrešenja.

Optužbe Virdžinije Džufri

Virdžinija Džufri tvrdi da je sa 17 godina dovedena u Veliku Britaniju gde je bila primorana na seksualni odnos sa vojvodom od Jorka. Ona je takođe navodno bila jedna od žrtava osuđenog seksualnog prestupnika i njujorškog multimilionera i bankara Džefrija Epstajna, koji je bio prijatelj princa Endrjua.

U tužbi se navodi da je vojvoda od Jorka tri puta prisilio na seksulani odnos Džufri, koja se tada zvala Virdžinija Roberts, u londonskoj kući Epstajnove saradnice Gizlejn Maksvel, i u njegovim kućama na Menhetnu i na Devičanskim ostrvima.

AP/Bebeto Matthews

Virdžinija Džufri

Zastupnici princa Endrjua nedavno su predali dokumenta federalnom sudu na Menhetnu u kojima stoji da je Džufri "možda žrtva" ozloglašenog multimilionera Džefrija Epstajna, koji je navodno podvodio Virdžiniju dok je bila maloletna.

"Ako je tako, ništa ne može biti izgovor niti u potpunosti sumirati ozbiljnost Epstajnovog monstruoznog ponašanja prema Džufri. Međutim, bez umanjenja štete koju je pretrpela zbog posledica Epstajnovog navodnog nepočinstva, princ Endrju nikad nije seksualno zlostavljao niti povredio Džufri. On nedvosmisleno poriče njene lažne optužbe protiv njega", stoji u dokumentu koji potpisuje advokat Endrju Bretler.

U njemu se traži da se tužba protiv Endrjua odbaci ili da advokati Džufri dopune tužbu boljim definisanjem osnova njenih optužbi.

Veze Epstajna i princa Endrjua

Princ Endru je upoznao Epstajna 1999. godine, nakon što se rastao od supruge Sare Ferguson preko zajedničke prijateljice Gizlejn Maksvel. Bili su bliski prijatelji i princ ga je posećivao više puta na njegovim luksuznim imanjima širom sveta, za koja će se kasnije ispostaviti da su mesta na kojima je bankar i finansijer podvodio i seksualno iskorištavao maloletnice. 

Profimedia, AP

Džefri Epstajn imao je moćne prijatelje, među kojima je bio i princ Endrju

Epstajn je prvi put osuđen zbog svojih nedela 2010. godine, ali je tada sklopio tajni dogovor sa tužiocem koji mu je omogućio da odsluži kaznu samo za slučaj jednog podvođenja maloletnice i plaćanje prostitutke. Zahvaljujući jakim vezama, robijao je samo 13 meseci i to u povlašćenom položaju, a nakon puštanja, bio u kućnom pritvoru do avgusta 2010.

Nakon odsluženja kazne, registrovan je kao seksualni prestupnik trećeg stepena, što je značilo da postoji velika verovatnoća da će ponoviti krivično delo. Međutim, nedugo potom, njegov gost je bio britanski princ Endrju, koji je fotografisan s njim tokom šetnje po parku u Njujorku.

On će naknadno u intervjuu za britanski BBC reći da je ostao nekoliko dana kod Epstajna, ali da mu je tada rekao "da ne može više da se druži s njim".

"Bilo je zgodno mesto za odsedanje. Mislim, mnogo puta sam razmišljao o tome i na kraju dana, imajući sve u vidu, to je definitivno bilo pogrešno. Ali ja sam tada mislio da je to časna i prava stvar i priznajem u potpunosti da je na moje rasuđivanje verovatno uticala moja tendencija da se postavljam suviše časno, ali jednostavno je tako bilo", rekao je Endrju.

Njegova reputacija bila je ozbiljno narušena tim intervjuom, naročito zbog toga što se u javnosti pojavila i fotografija na kojoj se nalazi sa Džufri, za koju ona tvrdi da je nastala u domu Maksvel u Londonu. Princ nije mogao da objasni kako je fotografija nastala i tvrdio je da se ne seća devojke.

Tajna nagodba

Među dokumentima koje su advokati princa Endrjua u petak podneli federalnom sudu u Njujorku nalazi se i primerak dogovora o nagodbi koju je Virdžinija Džufri sklopila 2009. godine sa Epstajnom, a koji prema mišljenju prinčevih advokata, mogu da ga zaštite od svih potencijalnih konsekvenci.

Tanjug/AP

 

Na papirima koji su predati kao dokazni materijal većina rečenica u nagodbi su zatamnjene , ali ono što može da se pročita je da je Džufri potpisala da će odustati od svih gonjenja protiv Epstajna, ali i brojnih drugih pojedinaca i pravnih lica.

"Da bi izbegao povlačenje u budućim pravnim razmiricama, Epstajn je došao do nagodbe, insistirajući da ona pokriva i sve osobe koje je Džufri prepoznala kao potencijalne mete budućih tužbi, bez obzira na opravdanost ili nedostatak opravdanosti bilo koje takve tvrdnje", stoji u papirima.

Ranije ove nedelje prinčev advokat Bretler je u jednom od pismenih obraćanja sudu naveo da sporazum "oslobađa princa Endrjua i druge bilo kakve navodne odgovornosti iz tvrdnji gospođe Džufri koje je iznela protiv njega". 

Kada je zahtevao da dokumenti budu zapečaćeni, Bretler je rekao da ni on ni advokati Džufri nisu smatrali da je potrebno da se nagodba iz 2009. drži tajnom, ali da je ona zapečaćena u jednoj drugoj građanskoj parnici pred sudom u Menhetnu.

Advokati: "Džufri kreirala medijsku hajku"

Zastupnici princa Endrjua sada tvrde i da je Džufri pokrenula medijsku hajku kako bi sebi "osigurala još jedan priliv novca".

profimedia

 

"Optužiti člana jedne od najpoznatijih kraljevskih porodica na svetu za tako ozbiljno nedolično ponašanje pomoglo je Džufri da stvori medijsku hajku na internetu i u tradicionalnim medijima. Tužno je, ali i neporecivo da senzacionalizam i spekulacije imaju nadmoć nad istinom. Džufri je pokrenula tu neosnovanu tužbu protiv princa Endrjua da osigura još jedan priliv novca na njegov  i na račun njemu najbližih. Epstajnovo zlostavljanje Džufri ne opravdava njenu javnu kampanju protiv princa Endrjua", stoji u sudskim papirima.

Advokat Džufri, Sigrid Mekoli nazvala je Endrjuov zahtev za odbacivanje tužbe "nečuvenim" i pohvalila svoju klijentkinju što je pomogla u razotkrivanju Epstajnovog lanca podvođenja maloletnica, u kom je, kako kaže, Endrju učestvovao.

Na temu novca, Mekoli je rekla: "Jedina strana u ovoj parnici koja koristi novac u svoju korist je princ Endrju".

Saslušanje je zakazano za sledeću nedelju.

Komentari (0)

Magazin