Fokus

Bivši predsednik Južne Afrike mora nazad u zatvor, ukinuta mu uslovna sloboda

Komentari

Autor: Tanjug

15/12/2021

-

12:12

Bivši predsednik Južne Afrike mora nazad u zatvor, ukinuta mu uslovna sloboda
Džejkob Zuma - Copyright Tanjug/ AP Photo/Shiraaz Mohamed)

veličina teksta

Aa Aa

Vrhovni sud Južne Afrike naložio je danas bivšem predsedniku Džejkobu Zumi da se vrati u zatvor na izdržavanje kazne nakon što je prekršio uslovno puštanje na slobodu.

Ovaj 79-godišnjak, koji je osuđen na 15 meseci zatvora zbog nepoštovanja suda, jer je ignorisao zahtev da učestvuje u istrazi o korupciji, a u septembru je dobio dozvolu za uslovno puštanje na slobodu zbog zdravstvenih razloga, prenosi Rojters. Istog meseca, Vrhovni sud Južne Afrike odbacio je njegov zahtev da mu se ukine kazna.

Suđenje Zumi po optužbama za korupciju tokom njegove devetogodišnje vladavine smatra se testom sposobnosti Južne Afrike da nakon aparthejda sprovodi vladavinu prava, posebno protiv moćnih ljudi sa dobrim vezama.

Zuma se predao vlastima 7. jula da bi započeo sa izdržavanjem zatvorske kazne što je izazvalo talas nasilja njegovih ogorčenih pristalca, najveći u Južnoj Africi tokom poslednjih nekoliko godina.

Protesti su prerasli u pljačke i izlive besa zbog teškog života i nejednakosti koje traju 27 godina od okončanja aparthejda. Tokom tih nemira stradalo je više od 300 ljudi, a hiljade preduzeća je opljačkano ili uništeno.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet