Fokus

Nove Bajdenove naredbe protiv trgovine drogom

Komentari

Autor: Tanjug

15/12/2021

-

23:37

Nove Bajdenove naredbe protiv trgovine drogom
Džo Bajden - Copyright Tanjug AP/Susan Walsh

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džo Bajden potpisao je danas dve nove izvršne naredbe koje se odnose na borbu protiv trgovine drogom i međunarodnih kriminalnih organizacija, čime je omogučeno Ministarstvu finansija SAD da uvede nove sankcije kineskim kompanijama i kriminalnim grupama u Brazilu, Meksiku i Kolumbiji.

Bajdenova administracija želi da novim merama preduzime akcije u vezi sa pogoršanjem američke krize sa narkoticima, koja je izazvala više od 100.000 smrtnih slučajeva od predoziranja u SAD za godinu dana, a što predstavlja povećanje od 28 odsto u odnosu na isti period godinu dana ranije.

To su naime navodi američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, navodi Rojters. Američko ministarstvo finansija saopštilo je da je uvelo sankcije za 25 subjekata i pojedinaca pod novim ovlašćenjima koja mu na osnovu jedne od izvršnih naredbi omogućavaju da sankcioniše osobe koje imaju koristi od kriminalnih radnji, bez obzira na to da li imaju direktne veze sa poznatim narko-bosovima ili kartelima.

Sankcije kineskim kompanijama uključuju i "Wuhan Yuancheng Gongćuang Technology Co Ltd", za koju Ministarstvo finansija navodi da prima preko interneta porudžbine za analgetike koji delujukao opijati, kao i druge kompanije za koje se navodi da su uključene u prodaju ili transport takvih hemikalija.

Ministarstvo je sankcionisalo više narko bosova, kartela i bandi u Meksiku, Brazilu i Kolumbiji. Sankcije zabranjuju određenim subjektima pristup transakcijama u američkim dolarima i zamrzavaju svu imovinu koju oni poseduju u SAD.

Drugom Bajdenovom izvršnom naredbom stvara se novi međuagencijski savet za transnacionalni organizovani kriminal kako bi se poboljšala saradnja između vladinih resora pravde, odbrane, unutrašnje bezbednosti, finansija i Kancelarije za nacionalnu obaveštajnu službu i time lakše identifikovale i sankcionisale kriminalne organizacije, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet