Fokus

Direktor UN operacija u Gazi pozvan na konsultacije

Komentari

Autor: Tanjug

02/06/2021

-

19:55

Direktor UN operacija u Gazi pozvan na konsultacije
Direktor UN operacija u Gazi pozvan na konsultacije - Copyright Tanjug/AP/Adel Hana

veličina teksta

Aa Aa

Direktor operacija u Gazi Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) Matijas Šmale pozvan je na konsultacije sa nadređenima, nakon što je izazvao nezadovljstvo Palestinaca komentarima za koje je procenjeno da favorizuju Izrael.


On se prethodno izvinio zbog svojih izjava datih 22. maja u intervjuu izraelskoj televiziji Kanal 12 kad je naveo da osim nekoliko izuzetaka izraelska vojska u nedavnim sukobima nije pogodila civilne ciljeve u Pojasu Gaze, a što je navelo Hamas koji upravlja ovom palestinskom enklavom da ga nazove "portparolom izraelske vojske", prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Adel Hana

 

"Moje nedavne izjave na izraelskoj televiziji uvredile su i povredile one čiji su članovi porodica i prijatelji ubijeni ili ranjeni. Zaista žalim što sam bio uzrok njihove patnje", poručio je Šmale u objavi na Tviteru.

Portparol UNRWA u Jerusalimu saopštio je danas da su Šmale i njegov zamenik pozvani na konsultacije zbog najnovijih događaja u Gazi, a drugi zvaničnik rekao je Rojtersu da će zamenik generalnog komesara Leni Stenset privremeno voditi tim Gaze.

Jedanaestodnevni sukob između Izraela i Hamasa izbio je 10. maja, a više od 250 Palestinaca ubijeno je u izraelskim vazdušnim udarima na Gazu.

Tanjug/AP/Khalil Hamra

 

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su njegove snage delovale u skladu sa međunarodnim pravom, braneći građane od Hamasove neselektivne raketne vatre.


UNRWA je agencija UN koja kroz programe obrazovanja, zdravstva i druge vidove pomaže oko 5,7 miliona registrovanih palestinskih izbeglica u Gazi, na Zapadnoj obali, u Jordanu, Libanu i Siriji.

Komentari (0)

Svet