Fokus

Eksplozije na severoistoku Nigerije, stradalo više civila

Komentari

Autor: Tanjug

23/12/2021

-

23:50

Eksplozije na severoistoku Nigerije, stradalo više civila
Eksplozije na severoistoku Nigerije, stradalo više civila - Copyright Tanjug AP/Jossy Ola

veličina teksta

Aa Aa

U eksplozijama na severoistoku Nigerije danas je poginulo nekoliko osoba, neposredno pre nego što je predsednik Muhamadu Buhari posetio ovaj region u kome deluju ekstremisti Islamske države.

Nigerijske vlasti nisu objavile broj žrtava današnjeg napada u gradu Maiduguriju, u kojem je pre više od jedne decenije započela pobuna islamskih militanata protiv vlade, a svedoci su za AP rekli da je poginulo nekoliko civila, uključujući i jednu tinejdžerku.

Iako do ovog trenutka niko nije preuzeo odgovornost, sumnja se da je napad delo ekstremističke organizacije Islamska država zapadnoafričke provincije (ISWAP), navodi AP.

Ubrzo nakon što su se eksplozije dogodile predsednik Buhari je stigao u grad kako bi se sastao sa šefovima bezbednosnih struktura i vladinim zvaničnicima u nigerijskoj državi Borno.

Iako su nigerijske trupe na severoistoku zemlje postigle neke uspehe u borbi protiv pobunjenika nakon što su u oktobru saopštile da je vođa ISWAP-a Abu Musab Al Barnavi ubijen ranije ove godine, ekstremisti su uspeli da se ubace u lokalne zajednice i iz zaseda vrše napade na bezbednosne snage.

U utorak su preuzeli odgovornost za smrt najmanje 20 pripadnika provladine vojne milicije u gradu Kilangar u državi Borno.

Komentari (0)

Svet