Fokus

Apokaliptične scene nakon šest dana demonstracija, kako izgleda Kazahstan posle masovnih nereda

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Tanjug

08/01/2022

-

13:36

Apokaliptične scene nakon šest dana demonstracija, kako izgleda Kazahstan posle masovnih nereda
Apokaliptične scene nakon šest dana demonstracija, kako izgleda Kazahstan posle masovnih nereda - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Proteklih nekoliko dana u Kazahstanu su zabeleženi masovni neredi koji su izbili nakon rasta cena gasa, a najveći grad Almati, koji je bio i epicentar sukoba, danas izgleda neprepoznatljivo, a scene su gotovo apokaliptične.

Kako je javio reporter BBC, u vazduhu se još oseća miris spaljenih vozila, a može se videti malo ljudi na ulicama, jer je mnoge stanovnike previše strah da izađu iz domova.

Vojska i policija, kako se navodi, blokiraju ključna mesta, a kad je novinarska ekipa prišla vojnicima na glavnom trgu, oni su počeli da viču na njih i ispalili hice upozorenja u vazduh upozoravajući ih da se ne približavaju.

profimedia

 

Radi se inače o užurbanom gradu s mnogo zelenila i mesta za jelo ili piće, ali sada izgleda drugačije - prodavnice i banke su opljačkane ili uništene i trebaće neko vreme da se oporave.

Posebno je stradalo područje oko velikog glavnog trga na koji su demonstranti prvo izašli kada su protesti počeli. Napadnute su i zgrade medija u blizini, a kabinet gradonačelnika je izgoreo.

Inače, predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev proglasio je 10. januar za dan nacionalne žalosti, saopštio je danas njegov predstavnik Berik Uali.

Situacija se smirila?

Neredi u Kazastanu izbili su, podsetimo, 2. januara, a situacija, kako se čini, se stabilizuje nakon višednevnih nemira koji su eskalirali u brutalne sukobe sa snagama bezbednosti.

Predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev obratio se građanima i upozorio da je vojska dobila naređenje da "otvori vatru bez upozorenja" i odbacio mogućnost pregovora sa, kako je naveo, "naoružanim i obučavanim banditima", prenosi TASS.

Vlasti su uvele oštre bezbednosne mere u najvećim gradovima, a snage Organizacije kolektivne bezbednosti započele su mirovnu operaciju.

Tanjug AP/Vasily Krestyaninov

 

U međuvremenu ponovo je uspostavljen kablovski pristup internetu u glavnom gradu Nursultanu koji je bio u prekidu od petka, ali mobilni internet i dalje ne funkcioniše. Prvi predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev pozvao je sve građane da se okupe oko aktuelnog predsednika Kasima Žomarta Tokajeva, kako bi bila prevaziđena kriza i obezbeđen integritet zemlje.

Pres sekretar bivšeg predsednika napisao je na Tviteru da se Nazarbajev nalazi u glavnom gradu Kazahstana, Nursultanu. Zamolio je da se ne šire lažne informacije i dodao da je Nazarbajev u direktnom kontaktu sa Tokajevom, prenosi RIA Novosti.

Nazarbajev se nije pojavio u javnosti od početka velikih protesta u Kazahstanu, a spekulisalo se i da je napustio Kazahstan.

Bio je na funkciji predsednika Kazahstana od 1990. godine do 2019, ali je i posle povlačenja imao značajan uticaj u zemlji.

Protesti su, inače, počeli 2. januara na jugozapadu zemlje zbog naglog povećanja cene gasa, ali su se brzo proširili na celu zemlju sa demonstracijama u Nur Sultanu i Almatiju, ekonomskoj prestonici. 

U pokušaju da uguše nemire, vlasti su prvo snizile cenu gasa. Predsednik Kasim Žomart Tokajev je tada raspustio celu vladu. Takođe je proglasio vanredno stanje u nekoliko oblasti, uključujući Almati, gde je uveden policijski čas tokom noći.

Tokajev je, međutim, kasnije promenio kurs, opisujući demonstrante kao "teroriste" pod "stranim" uticajem i zatražio podršku od Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), vojnog saveza koji predvodi Rusija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet