Fokus

Ujedinjeni Arapski Emirati presreli rakete Huta, nema žrtava

Komentari

Autor: Tanjug

24/01/2022

-

08:02

Ujedinjeni Arapski Emirati presreli rakete Huta, nema žrtava
Tanjug/AP/Staff Sgt. J.T. Armstrong/U.S. Air Force - Copyright Tanjug/AP/Staff Sgt. J.T. Armstrong/U.S. Air Force

veličina teksta

Aa Aa

Vojni portparol jemenskog pokreta Huta Jahja Sarea izjavio je danas da je njegova grupa ispalila balističke rakete na vazduhoplovnu bazu Al Dafrair u prestonici Ujedinjenih Arapskih Emirata Abu Dabiju.

Sarea je rekao da je ta grupa gađala i neka vitalna područja u Dubaiju koristeći bespilotne letelice, bez preciziranja o kojim ciljevima se radi, prenosi agencija Rojters.

Prethodno su Ujedinjeni Arapski Emirati saopštili da su danas presreli i uništili dve balističke rakete koje su Huti ispalili na tu zemlju, i da u tom incidentu nije bilo žrtava.

"Ostaci presretnutih balističkih projektila pali su u odvojene oblasti oko Abu Dabija", saopštilo je ministarstvo, dodajući da preduzimaju neophodne zaštitne mere, prenosi agencija Rojters.

Lokalni list "The National" citirao je stanovnike koji su prijavili da su videli bljesak na nebu iznad glavnog grada oko 4:30 ujutro.

To je bio drugi napad Huta na UAE nakon prošloneljnog napada izvedenog na jedno skladište goriva u Abu Dabiju, u kojem su ubijene tri osobe. Taj napad je izazvao i požar u blizini međunarodnog aerodroma u Abu Dabiju.

Saudijski državni mediji su rano jutros objavili da je koalicija presrela balističku raketu, a da su njeni ostaci oštetili jedan broj vozila na jugu kraljevstva. Saopšteno je i da je kasno sinoć jedna balistička raketa pala na jug zemlje, i da su povređena dva strana državljanina, i uzrokovana šteta u industrijskoj zoni.

Duže od šest godina, Huti se bore protiv koalicije koju predvode Saudijska Arabija, a koja uključuje i UAE. Huti su više puta izvodili prekogranične raketne i bespilotne napade na Saudijsku Arabiju.

Kako navodi Rojters, konflikt u Jemenu se uglavnom smatra ratom između Saudijske Arabije i Irana. Koalicija je intervenisala u Jemenu u martu 2015. meseci nakon što su Huti zbacili međunarodno priznatu vladu iz Sane.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet