Fokus

Vlasti Tajlanda skidaju kanabis sa liste narkotika

Komentari

Autor: Tanjug

25/01/2022

-

19:08

Vlasti Tajlanda skidaju kanabis sa liste narkotika
Vlasti Tajlanda skidaju kanabis sa liste narkotika - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Tajlandski odbor za narkotike danas je saopštio da će kanabis skinuti sa liste narkotika čime će poljoprivrednim domaćinstbvima biti otvoren put da legalno uzgajaju tu biljku.

Tajland će tako postati prva zemlja jugoistočne Azije koja je legalizovala marihuanu za medicinsku upotrebu i istraživanje.

Prema novim pravilima, uzgajanje kanabisa u kućnim uslovima biće dozvoljeno nakon prijavljivanja lokalnim vlastima, s tim što se kanabis ne može koristiti u komercijalne svrhe bez dodatnih dozvola, rekao je novinarima ministar zdravstva Tajlanda Anutin Čarnvirakul, prenosi Rojters.

Ova odluka mora biti objavljena u zvaničnom Kraljevskom listu, a kućni uzgoj kanabisa postaće legalan tek 120 dana nakon objavljivanja u službenom glasilu.

U međuvremenu, ministarstvo zdravlja će još ove nedelje predstaviti parlamentu poseban nacrt zakona koji sadrži detaljne odredbe o legalnoj upotrebi kanabisa, ukljucujući njegovu proizvodnju i komercijalnu upotrebu, ali i smernice o rekreativnoj upotrebi.

U nacrtu zakona predviđene su kazne do 20.000 bahta (605,33 američkih dolara) za uzgoj kanabisa bez znanja lokalnih vlasti i kazna do 300.000 bahta ili tri godine zatvora, ili i jedno i drugo, za prodaju kanabisa bez dozvole.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet