Fokus

Stejt department: Saradnja s Pekingom oslabiće rusku ekonomiju

Komentari

Autor: Tanjug

03/02/2022

-

22:30

Stejt department: Saradnja s Pekingom oslabiće rusku ekonomiju
Stejt department: Saradnja s Pekingom oslabiće rusku ekonomiju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američki Stejt department upozorio je danas Rusiju da bliži odnosi između Moskve i Pekinga neće nadoknaditi posledice koje bi proizvela ruska invazija na Ukrajinu, te da će njenu ekonomiju samo oslabiti.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs na konferenciji za novinare rekao je da SAD imaju više mehanizama koje mogu da primene ako vide da strane kompanije, uključujući one u Kini, pokušavaju da izbegnu američku kontrolu izvoza, prenosi Rojters.

Prajs je ovo izjavio nakon što je kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da su Kina i Rusija usaglasile svoje stavove o Ukrajini tokom sastanka ministara spoljnih poslova dve zemlje danas u Pekingu.

Portparol Stejt departmenta se osvrnuo i na upozorenja SAD o ekonomskim i finansijskim posledicama koje bi zadesile Rusiju ako bi nastavila sa invazijom na Ukrajinu.

"Ako Rusija misli da će biti u poziciji da ublaži neke od tih posledica bližim odnosom sa Kinom to neće biti slučaj. To će zapravo rusku ekonomiju na mnogo načina učiniti krhkom", rekao je američki zvaničnik.

Prajs je naveo i da su američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji prošle nedelje imali opsežnu diskusiju o potencijalnim implikacijama ruske akcije protiv Ukrajine, navodi Rojters.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet