Fokus

Spasioci stigli nadomak dečaka (5) koji je pao u bunar, u toku najkritičnija faza, jedna greška može da pokrene klizište

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/02/2022

-

16:34

Spasioci stigli nadomak dečaka (5) koji je pao u bunar, u toku najkritičnija faza, jedna greška može da pokrene klizište
Spasioci stigli nadomak dečaka (5) koji je pao u bunar, u toku najkritičnija faza, jedna greška može da pokrene klizište - Copyright Tanjug/AP/Mosa'ab Elshamy

veličina teksta

Aa Aa

Spasilački timovi stigli su nadomak dečaka Rajana (5), koji je u utorak upao u bunar dubok 32 metra u Maroku, preneli su lokalni mediji. 

Spasioci već danima kopaju rupu paralelnu sa bunarom ne bi li ga spasili, poslednja tri metra kopali su rukama, dok drugi tim spasioca sada treba da ga izvuče iz rupe.

Na licu mesta se okupilo nekoliko hiljada ljudi, među kojima su i Rajanovi roditelji koji noćima nisu spavali zbog brige za dečakov život.

Za sada se ne zna u kakvom stanju je dečak.

Preliminarni lekarski pregled pokazuje da je Rajan pretrpeo povrede mozga i pluća, prenose lokalni mediji.

Ambulantna kola i helikopter spremno čekaju da dečaka izvuku.

"Spasioci su u tunelu...ovo je najdelikatnija etapa", rekao je glavni spasilac Abdelhadi Thamrani, obraćajući se novinarima na licu mesta, prenosi Rojters.

Svaki pogrešan potez dok spasioci pokušavaju da preseku poslednji uski deo stene i zemlje mogao bi da izazove klizište, a Tamrani je rekao da se kreću veoma oprezno.

Najnovija faza spasavanja uključuje kopanje horizontalnog tunela od rova prema Rajanovoj lokaciji, a Tamrani je rekao da su samo oko 80 cm od njega.

Spasioci su postavili betonske i čelične cevi u tunele koje kopaju što će im omogućiti da izvuku Rajana na sigurno.

Dečak, koga su lokalni mediji identifikovali kao Rajana (5), se igrao u blizini bunara, kada je pao u ambis dubok 32 metara kroz uzanu rupu, široku 25 centimetara.

Dete je otkrila njegova majka nakon što je čula kako plače. Ona je u intervjuu za Al-Aula rekla da se mališan igrao u obližnjoj oblasti pre nego što je nakratko nestao, i da je brzo pozvala vlasti, prenosi CNN.

Spasilačka operacija, koju vodi Marokanski direktorat za civilnu zaštitu, traje od utorka, preneo je BBC.

Komplikovana akcija uključila je brojne službe, a posebno se strahuje od odrona, s obzirom na to da se jama nalazi na klizištu.

"Spašavanje deteta je sve bliže. Naša srca su uz porodicu, molimo se da on bude sa njima što pre je moguće", rekao je portparol vlade Mustafa Baitas u četvrtak uveče.

Iako je pretrpeo veliki pad, snimak kamere koja je spuštena u bunar pokazao je da je dečak živ i svestan, iako se čini da je pretrpeo manje povrede glave.

Spasioci su mu spustili masku za kiseonik, hranu i vodu, a medicinski tim čeka u pripravnosti, spreman da pruži pomoć detetu.

 

Komentari (0)

Svet