Fokus

Tragičan kraj akcije spasavanja u Maroku: Preminuo dečak (5) koji je danima bio zarobljen u bunaru

Komentari

Autor: Euornews Srbija, Arab News, BBC,

05/02/2022

-

21:46

Tragičan kraj akcije spasavanja u Maroku: Preminuo dečak (5) koji je danima bio zarobljen u bunaru
Tanjug/AP/Mosa'ab Elshamy, profimedia - Copyright Tanjug/AP/Mosa'ab Elshamy, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Petogodišnji Rajan iz Maroka, čije je spasavanje iz bunara dubokog 32 metra trajalo četiri dana, preminuo je ubrzo nakon što su spasilačke ekipe uspele da stignu do njega.

Kralj Maroka Muhamed uputio je saučešće njegovim roditeljima, javljaju državni mediji. Prethodno su lokalni mediji javili da je helikopter odvezao mališana u najbližu bolnicu.

Dečaka su izneli na nosilima i stavili u kola hitne pomoći koja su ga čekala, prenosi Arab njuz. On je zatim prebačen u helikopter koji je čekao na licu mesta da ga transportuje u bolnicu u jednom većem gradu.

Spasioci su radili danonoćno da izvuku dečaka, prvo kopajući u sam bunar, a zatim - kada su se uplašili da bi se njegovi zidovi mogli srušiti na njega - buldožerom izbijali džinovsku brazdu pored bunara, a zatim kopali horizontalni tunel da bi stigli do njega.

Dečak se igrao u blizini bunara, kada je pao u ambis dubok 32 metara kroz uzanu rupu, široku 25 centimetara. Dete je otkrila njegova majka nakon što je čula kako plače. Ona je u intervjuu za Al-Aula rekla da se mališan igrao u obližnjoj oblasti pre nego što je nakratko nestao, i da je brzo pozvala vlasti, prenosi CNN.

Spasilačka operacija, koju je vodio Marokanski direktorat za civilnu zaštitu, traje od utorka. Komplikovana akcija uključila je brojne službe, a posebno se strahovalo  od odrona, s obzirom na to da se jama nalazi na klizištu.

Spasioci su juče započeli sa najdelikatnijom fazom višednevnih napora kako bi izvukli malog dečaka zarobljenog u bunaru na severu Maroka, nakon što su uklonili veći deo brda da bi mu se približili. Operacija je bila rizična i opasna do poslednjih trenutaka dok su radnici oprezno pokušavali da ga izvuku kroz tunel koji povezuje novo okno sa bunarom, a da ne izazovu kolaps.

Na snimku sa lica mesta u petak uveče se vidi kako spasioci ručno buše tunel prema Rajanu, a njihov rad osvetljen farovima, dok su molitve i uzvici ohrabrenja izbijali iz okupljenih posmatrača.

Do večeras, mašine su uz pomoć radnika koji su ručno kopali stigli na metar od mesta gde se petogodišnji Rajan Avram nalazi, na dnu bunara dubokog 32 metra, u brdima u blizini Šefšauena i krenuli su tunelom prema njemu.

Brdsko područje oko Šefšaena zimi je veoma hladno i iako je hrana spuštena do Rajana, nije poznato da li je on nešto jeo. Rajanu su bili dostavljeni voda i kiseonik pomoću cevi. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet