Fokus

Iran: Američke sankcije su "crvena linija" za Teheran

Komentari

Autor: Tanjug

07/02/2022

-

10:08

Iran: Američke sankcije su "crvena linija" za Teheran
Iran: Američke sankcije su "crvena linija" za Teheran - Copyright Iranian Presidency Office via AP

veličina teksta

Aa Aa

Iranske vlasti su saopštile danas da je ukidanje američkih sankcija "crvena linija" Teherana u pregovorima sa svetskim silama u Beču za oživljavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, izjavio je danas portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Said Hatibzadeh.

On je na konferenciji za novinare dodao i da će razgovori biti sutra nastavljeni, prenosi agencija Rojters.

"Pitanje ukidanja sankcija i beneficija koje će Iran imati od toga je crvena linija Irana u pregovorima", izjavio je Hatibzadeh, a prenosi agencija Rojters.

On je to izjavio nakon što su SAD u petak obnovile odluku o ublažavanju sankcija Teheranu, dozvoljavajući međunarodnu nuklearnu saradnju sa Iranom na projektima koji imaju za cilj da otežaju korišćenje iranskih nuklearnih lokacija za razvoj nuklearnog oružja.

"Vašington je odlučio da preduzme korak koji nema uticaja na ekonomsku situaciju Irana. AmerIčka vlada bi trebalo da se vrati sporazumu i ispuni svoje obaveze", dodao je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova. Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan opisao je u nedelju potez SAD kao "dobar, ali nedovoljan".

Teheran i Vašington održali su osam rundi indirektnih pregovora od aprila prošle godine u Beču sa ciljem da se ponovo uspostavi nuklearni sporazum, u okviru kojeg je Iran pristao da obuzda svoj nuklearni program u zamenu za ukidanje međunarodnih sankcija koje su smanjile njegov izvoz nafte.

Razgovori su pauzirani 28. januara pošto su se najviši pregovarači vratili u svoje prestonice na konsultacije. Specijalni izaslanik SAD za Iran Robert Meli izjavio je juče da će se uskoro vratiti u Beč, insistirajući da bi pakt još uvek mogao da oživi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet