Fokus

"Maske padaju pred međuizbore": Američke demokrate se postrojavaju na Kapitol Hilu, spremaju veliki preokret

Komentari

Autor: FoNet

11/02/2022

-

08:39

"Maske padaju pred međuizbore": Američke demokrate se postrojavaju na Kapitol Hilu, spremaju veliki preokret
Tanjug/AP/Evan Vucci - Copyright Tanjug/AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Američke demokrate prave preokret u pogledu obaveznog nošenja zaštitnih maski, upravo na vreme za međuizbore, navodi Politiko, ističući da se na Kapitol hilu "demokrate iznenada postrojavaju" kako bi pozvali na ukidanje "najistaknutijeg pravila pandemije" u Sjedinjenim Državama.

To se dešava među guvernerima stranke, od kojih nekoliko njih ublažavaju pravila za nošenje maski dok talas omikron soja virusa korona jenjava.

"I to se dešava na Kapitol hilu, gde se demokrate iznenada postrojavaju kako bi pozvali na ukidanje najistaknutijeg pravila pandemije u zemlji", navodi Politiko.

Njihov zaokret prema pandemiji dolazi u trenutku kada se pripremaju za brutalne novembarske izbore, na kojima korona virus — i kulturni rat koji ga prati — postaju najveća "slepa tačka" demokrata.

"Do trenutka međuizbora, nadamo se da to nećemo nositi", izjavio je kongresmen Džoš Gotajmer, gestikulirajući ka svojoj maski dok je prolazio kroz Kapitol hil. "Ljudi su, naravno, frustrirani. Svi želimo da se vratimo u život", rekao je on.

Politiko ističe da "mnogi u Demokratskoj stranci" sada dolaze do tačke da bi Bajdenova administracija treblo da "drastično preispita svoje postupanje sa koronavirusom", posebno u predgrađima, jer su zabrinuti da će ih sukobi oko maski, zatvaranja škola i obavezne vakcinacije najesen srušiti "u ljubičastim okruzima".  Neke demokrate podstiču predsednika Džoa Bajdena da učini više na ublažavanju iscrpljenosti od mera protiv kovida, koristeći predstojeće godišnje obraćanje o stanju nacije za najavu "nove faze" života sa virusom.

Javni preokret demokrata u pogledu obaveznog nošenja maski je izuzetan obrt za stranku koja se zalagala za pažljivo osmišljen - iako su ga kritičari nazvali previše opreznim- pristup. Pre samo nekoliko dana, demokratska kandidatkinja za guvernera Džordžije Stejsi Abrams javno se izvinila nakon što se proširila njena fotografija bez maske, snimljena u zatvorenom prostoru, tokom posete učionici punoj maskirane dece, piše Politiko.

Portparolka predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi izjavila je da će odluku o maskama na Kapitol hilu doneti Kancelarija doktora, koja je tokom pandemije davala smernice o tome kako da članovi i osoblje u budu bezbedni.

"Republikanci, u međuvremenu, kažu da su pažljivo pratili javnu promenu mandata demokrata i da se zaokret 'ne zasniva na nauci, već na politici', jer demokrate gledaju predizborne ankete", zaključuje Politiko.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet