Fokus

Hongkong uvodi vakcinaciju protiv kovida dece uzrasta od tri godina

Komentari

Autor: Tanjug

14/02/2022

-

13:38

Hongkong uvodi vakcinaciju protiv kovida dece uzrasta od tri godina
Hongkong uvodi vakcinaciju protiv kovida dece uzrasta od tri godina - Copyright Tanjug AP/Vincent Yu

veličina teksta

Aa Aa

Hongkong planira da uvede vakcinaciju protiv kovida-19 za decu uzrasta od tri i više godina u momentu kada ovaj grad beleži rekordne brojeve novozaraženih.

U protekla 24 sata, zdravstvene vlasti su registrovale rekordnih 2.071 slučaj korona virusa, prenosi agencija Rojters.

Vlasti su uvele mere ograničenja u stambenim zgradama gde god se otkriju grupe infekcija, a već su zabranile večeru u javnim restoranima posle 18 časova, preneo je AP.

U tržne centre i supermarkete biće dozvoljen ulazak samo vakcinisanim osobama, dok je takođe naređeno da se zatvore frizerski saloni.

Navodi se da će imunizacija kineskom vakcinom Sinofarm za decu uzrasta od 3 i više godina početi sutra.

U Hongkongu je u potpunosti vakcinisano 73 odsto stanovništva.

Sa populacijom od oko 7,5 miliona, Hong Kong trenutno ima više od 7.000 kovid pacijenata koji se leče ili čekaju na prijem u bolnice.

Hongkong je usvojio kinesku strategiju "nulte tolerancije na kovid" u suočavanju sa pandemijom, a koja podrazumeva karantin, obavezno nošenje maski, praćenje slučajeva i zatvaranje zgrada, naselja i čitavih gradova, čak i kada se registruje samo nekoliko slučajeva kovida-19.

Pekinški zvaničnici i kineski državni mediji kažu da bi usvajanje politike "života sa virusom", kao što su to uradile neke zemlje, preplavilo medicinski sistem Hongkonga.

Od početka pandemije u gradu je registrovano ukupno 22.980 slučajeva korona virusa i 219 smrtnih ishoda.

"Peti talas epidemije zadao je težak udarac Hong Kongu i nadmašio kapacitete grada", rekla je liderka Hongkonga Keri Lam.

"Situacija je krajnje nepoželjna i vlada je zabrinuta zbog toga", poručila je ona.

Kako broj slučajeva raste, Lam je rekla da će njena administracija koordinisati sa kineskim zvaničnicima kako bi se izborila sa "otežavajućim stanjem".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet