Fokus

Strajk medicinskih sestara u Australiji zbog manjka osoblja i niskih plata

Komentari

Autor: Tanjug

15/02/2022

-

10:54

Strajk medicinskih sestara u Australiji zbog manjka osoblja i niskih plata
Strajk medicinskih sestara u Australiji zbog manjka osoblja i niskih plata - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Više hiljada medicinskih sestara u Novom Južnom Velsu, najmnogoljudnijoj australijskoj državi, napustilo je danas svoj posao, kako bi započele 24-očasovni štrajk usled kolapsa pregovora sa vladom o povećanju plata i smanjenju nedostatka osoblja.

Okupivši se ispred zgrade državnog parlamenta u Sidneju, medicinske sestre i babice su se usprotivile nalogu državne komisije za industrijske odnose o obustavi štrajka, prenosi agencija Rojters.

Medicinske sestre su, noseći plakate na kojima je pisalo "Umorne, iscrpljene, istrošene" i "Odmah treba još medicinskih sestara", zahtevale povećanje plata za više od 2,5 odsto i bolji brojčani odnos između sestara i pacijenata.

Najavljeno je da će se štrajk odvijati tokom dana i uključivaće osoblje iz više od 150 bolnica širom te australijske države.

Ministar zdravlja Novog Južnog Velsa Bred Hazard izjavio je da je "žalosno" i "razočaravajuće" što su medicinske sestre nastavile sa štrajkom, poručujući istovremeno da vlada radi na rešenju, ali da bi neke predložene promene mogle koštati “milijardu dolara".

Dolazak omikron soja u Australiju krajem novembra podstakao je porast infekcija kovida-19, i preplavio je bolnice.

Ipak, broj novih slučajeva je poslednjih dana niži, a u poslednja 24 sata je prijavljeno nešto više od 23.000 novih slučajeva, dok je broj bolničkih slučajeva pao na oko 3.000 sa maksimalne cifre od 5.400 od pre tri nedelje.

Registrovano je i 46 novih smrtnih slučajeva, dok je ukupan broj preminulih od početka pandemije porastao na 4.664.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet