Fokus

Napad na izbeglički kamp u Etiopiji, ubijeno najmanje pet osoba

Komentari

Autor: Tanjug

18/02/2022

-

16:44

Napad na izbeglički kamp u Etiopiji, ubijeno najmanje pet osoba
Napad na izbeglički kamp u Etiopiji, ubijeno najmanje pet osoba - Copyright Tanjug/AP Photo/Michal Kosc

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje pet Eritrejaca ubijeno je 3. februara nakon oružanog napada na izbeglički kamp u okrugu Afar u severoistočnoj Etiopiji u sukobu afarske i trupe iz Tigraja, saopštili su predstavnici Visokog komesarijata OUN za izbeglice (UNHCR).

Izbeglice su rekle da su "oružani ljudi napali kamp, kidnapovali nekoliko žena, oduzeli im imovinu i domove", nakon čega je mnogo stanovnika primorano da izbegne.

Kako prenosi Rojters, napadač nije poznat.

"U saradnji sa etiopijskim vlastima, UNHCR ukazuje urgentnu pomoć hiljadama eritrejskih izbeglica koje su napustile kamp i regiju Afar nakon napada koji se tamo dogodio", navodi ova institucija.

Konflikt između regije Tigraj i vlasti Etiopije traje već 15 meseci i do sada je stradalo hiljade civila, dok je razmešteno oko 300 hiljada.

Trenutno u Etopiji živi oko 150 hiljada eritrejskih izbeglica, mnogi su ubijeni, napastvovani ili uhapšeni i mesecima sprečavani da dobiju adekvatnu pomoć.

Rojters prenosi da je regija Afar od strateške važnosti zbog toga što povezuje glavni grad Etiopije Adis Abebu i luku Džibuti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet