Fokus

Greška u TV programu pokrenula teorije zavere o kraljici Elizabeti i lečenju kovida ivermektinom

Komentari

Autor: Euronews

23/02/2022

-

22:49

Greška u TV programu pokrenula teorije zavere o kraljici Elizabeti i lečenju kovida ivermektinom
Greška u TV programu pokrenula teorije zavere o kraljici Elizabeti i lečenju kovida ivermektinom - Copyright Tanjug AP/Steve Parsons, Mike Stewart

veličina teksta

Aa Aa

U nedelju je objavljeno da je britanska kraljica Elizabeta II (95) pozitivna na kovid-19. Ova vest privukla je veliku pažnju medija, ali je dalje izazvala širenje teorije zavere, zbog uredničke greške u australijskom televizijskom programu.

Naime, zbog greške tokom prikazivanja pokrivalica u prilogu, emisija "A Current Affair" sugerisala je da kraljica prima lek ivermektin koji je popularan među antivakserima i "korona skepticima" i za koji su zdravstveni zvaničnici više puta naglasili da se ne koristi u lečenju protiv kovida 19. Uredništvo televizije "Nine Network" brzo se izvinilo zbog greške i ponovo uredilo segment o kraljici, rekavši da "ne sugerišu da kraljica koristi ivermektin". 

Bakingemska palata nije komentarisala konkretne detalje kraljičinog lečenja posebno zato što taj lek još nije odobren za upotrebu protiv kovida 19 u Velikoj Britaniji. Protiv virusa korona kraljica se vakcinisala u januaru prošle godine, a veruje se da je od tada primila i treću dozu, piše Euronews.

"Ljudska greška"

Greška se dogodila u ponedeljak uveče kada je "A Current Affair" emitovao izveštaj o kraljičinom pozitivnom testu na kovid 19. U segmentu je bio intervju sa doktorom Mukešom Hajkervalom iz Melburna, koji je govorio o potencijalnim metodama lečenja kod starijih pacijenata. 

Kako je Hajkerval govorio, u programu su prikazane slike lekova, a prva pokrivalica bila je bočica monoklonskih antitela Sotrovimab – koji je odobren lek protiv kovida 19 – a zatim se na drugoj slici videla kutija tableta ivermektina, farmaceutske kompanije Stromectol.

"Nismo ni spomenuli ivermektin u razgovoru. Rekao sam da postoje lekovi za posebno osetljive pacijente. Nisam nijedan imenovao, ali bi to naravno bio Sotrovimab", ističe dr Hajkerval za Gardijan Australija.

"To svakako ne bi bio ivermektin. Ne bih ga preporučio", dodao je on.

Širenje glasina

U utorak, australijska televizija se izvinila rekavši da je u pitanju bila "ljudska greška" i slučajno prikazivanje slike ivermektina.

"Ranije je program radio brojne priče o rizicima korišćenja ivermektina kao tretmana protiv kovida 19", navodi se u saopštenju.

Međutim, iako je greška uklonjena sa zvaničnih kanala televizije "Nine Network", snimci na kojima se prikazuje ivermektin u prilogu brzo su se proširili na društvenim mrežama.

Jedan snimak koji je na Tviter postavio nalog koji je i ranije širio dezinformacije u vezi sa virusom korona, pregledan je više od 2,2 miliona puta.

Brojni australijski političari koji imaju skeptične stavove u vezi sa virusom takođe su podelili snimak, a višestruki izabrani predstavnici konzervativne Liberalno-nacionalne vladajuće koalicije objavili su ga na društvenim mrežama.

Facebook

 

"Šta 'Nine Network' zna što mi ne znamo?", napisao je jedan od njih uz video prilog australijske televizije.

Šta je ivermektin?

Ivermektin je lek koji se obično koristi za lečenje parazita kod životinja. Nije odobren za upotrebu protiv kovida 19 u Evropskoj uniji i nije efikasan protiv virusa u svom trenutnom obliku, saopštila je Evropska agencija za lekove (EMA).

U korišćenju kod ljudi lek je odobren samo kao tretman bolesti poput onkocercijaz ili intestinalne strongilodijaze.

EMA i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u Sjedinjenim Državama upozorili su da se ivermektin ne koristi za lečenje kovida 19.

U septembru prošle godine, australijski medicinski regulator je ažurirao svoje smernice o ivermektinu kako bi izričito zabranio upotrebu ovog leka kao tretmana protiv kovida 19, rekavši da je "značajno veći rizik po javno zdravlje uzimanje ivermektina u pokušaju da se spreči infekcija kovida 19 i da su vakcine daleko bezbednija i sigurnija opcija".

Zašto je ivermektin opasan?

Američka uprava za lekove (FDA) izdala je članak u kojem je objasnila da su ivermektin tablete za ljude odobrene u vrlo specifičnim dozama za lečenje određenih vrsta parazitskih crva, a postoje i lokalne formulacije (na koži) za vaške i kožna oboljenja.

Kako su napisali u članku, u nekim slučajevima, ivermektin može biti veoma opasan lek za prevenciju ili lečenje kovida 19, koji nije odobren za upotrebu od strane FDA.

"Čak i oni nivoi ivermektina koji su odobreni za ljudsku upotrebu mogu biti opasni u interakciji sa drugim lekovima, kao što su razređivači krvi. Takođe, možete se predozirati ivermektinom, a to se ispoljava u vidu mučnine, povraćanja, dijareje, hipotenzije (nizak krvni pritisak), alergijske reackije (svrab i koprivnjača), vrtoglavice, ataksije (problemi sa ravnotežom), napada, kome, pa čak i smrti", navode u tekstu.

FDA upozorava da se ivermektin za životinje i ljude razlikuje, te da je životinjski visoko koncentrovan kada se koristi za teže vrste poput konja ili krave, te da takve doze mogu biti veoma toksične po ljude. Osim toga, mnogi neaktivni sastojci koji se nalaze u proizvodima za životinje nisu procenjeni za upotrebu kod ljudi, a u nekim slučajevima se ni ne zna kako se apsorbuju u ljudskom telu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet