Fokus

UN: Jemen ne sme da bude zaboravljen zbog krize u Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

16/03/2022

-

18:29

UN: Jemen ne sme da bude zaboravljen zbog krize u Ukrajini
UN: Jemen ne sme da bude zaboravljen zbog krize u Ukrajini - Copyright AP Photo/Hani Mohammed

veličina teksta

Aa Aa

Jemen ne sme biti zaboravljen zbog krize u Ukrajini, poručili su učesnici današnje konferencije Ujedinjenih nacija posvećene Jemenu i upozorili na katastrofalnu humanitarnu situaciju i glad koja preti toj zemlji ukoliko uskoro ne bude novih donacija.

Ujedinjene nacije smatraju ratom razoreni Jemen najgorom humanitarnom katastrofom na svetu i upozoravaju da je novac koji sprečava da se situacija pogorša sada na izmaku.

"Razorni rat u Jemenu traje već sedam godina, ekonomija je ruinirana, a društvo u kolapsu. Danas smo se sastali da bismo popunili ogromnu prazninu u finansiranju spasonosne humanitarne akcije", rekao je prvi čovek Organizacije za koordinaciju humanitarnih aktivnosti UN (OĆA) Martin Grifits, prenosi francuski državni TV kanal Frans 24.

On je predočio da je za ovu godinu potrebni prikupiti skoro 4,3 milijarde dolara za pomoć koju očekuje vise od 17 miliona ljudi širom Jemena.

"Danas se nadamo da ćemo prikupiti novac za hranu, lekove i smeštaj raseljenih lica", poručio je Grifits i ocenio da će situacija u Ukrajini "imati dalekosežne sekundarne posledice na humanitarnu krizu u Jemenu".

"To će sigurno naneti štetu građanima Jemena, s obzirom da ta zemlja skoro u potpunosti zavisi od uvoza hrane, pri čemu je skoro trećina potrebnih količina pšenice stizala iz Ukrajine", rekao je Grifits.

Prema podacima OĆA, od 31,9 miliona građana Jemena humanitarna pomoć je neophodna za 23,4 miliona ljudi, od čega je 12,9 miliona akutno humanitarno ugorženih.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet