Fokus

Savet bezbednosti UN nije usvojio nacrt ruske rezolucije o Ukrajini - "za" glasale Rusija i Kina

Komentari

Autor: Tanjug

23/03/2022

-

23:40

Savet bezbednosti UN nije usvojio nacrt ruske rezolucije o Ukrajini - "za" glasale Rusija i Kina
Savet bezbednosti UN nije usvojio nacrt ruske rezolucije o Ukrajini - "za" glasale Rusija i Kina - Copyright Tanjug/AP Photo/John Minchillo

veličina teksta

Aa Aa

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije danas usvojio nacrt ruske rezolucije o Ukrajini u kojem se poziva na dogovoreni prekid vatre za evakuaciju civila.

Za rezoluciju su glasale Rusija i Kina, a preostale članice SB UN bile su uzdržane, među kojima su Francuska, Velika Britanija, SAD, Indija, Irska, Kenija, Meksiko, Norveška, Albanija, Brazil, Gabon, Gana, UAE, prenosi agencija TASS.

Da bi rezolucija bila doneta, trebalo bi da je podrži najmanje devet članica SB UN od 15, pod uslovom da niko od stalnih članica ne iskoristi pravo veta 

Među koautorima rezolucije su Belorusija, Severna Koreja i Sirija.

Ranije su zapadni predstavnici u Savetu bezbednosti, konkretno, stalni predstavnici SAD i Velike Britanije, već jasno stavili do znanja da neće podržati rusku rezoluciju, jer ona ne optužuje Moskvu za stvaranje humanitarne krize u Ukrajini i ne naziva je agresorom, prenosi Sputnjik.

Prema ruskom nacrtu rezolucije koji danas nije usvojen, Savet bezbednosti poziva na "prekid vatre postignut pregovorima kako bi se obezbedila brza, bezbedna, dobrovoljna i nesmetana evakuacija svih civila".

Istovremeno, Savet bezbednosti ističe potrebu da se strane u tu svrhu dogovore o humanitarnim pauzama.

U tekstu u koji je uvid imao Sputnjik, takođe se navodi da Savet bezbednosti UN zahteva punu zaštitu civila, uključujući humanitarno osoblje i ljude u ranjivom položaju, među kojima su žene i deca.

Osim toga, u dokumentu se nalazi poziv da se ne koristi civilna infrastruktura za smeštaj vojnih objekata, kao ni da se oni ne postavljaju u gusto naseljenim područjima.

Prema nacrtu, Savet bezbednosti zahteva od svih strana da obezbede zaštitu svog medicinskog i humanitarnog osoblja, njihovih vozila i opreme, bolnica i drugih zdravstvenih ustanova.

Nacrt rezolucije poziva sve strane da omoguće bezbedan i nesmetan izlazak iz Ukrajine, uključujući stranim državljanima bez diskriminacije, i olakšavanje bezbednog i nesmetanog pristupa humanitarnoj pomoći onima kojima je potrebna u i oko Ukrajine.

Kako se navodi u tekstu, Savet bezbednosti UN "poziva države-članice da finansiraju hitni poziv UN za pružanje humanitarne pomoći Ukrajini, kao i regionalni akcioni plan o izbeglicama za Ukrajinu".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet