Fokus

Bajden predlaže u budžetu veći porez za kompanije i bogataše

Komentari

Autor: Tanjug

28/03/2022

-

18:15

Bajden predlaže u budžetu veći porez za kompanije i bogataše
Džo Bajden - Copyright Tanjug AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Savezni budžet američkog predsednika Džoa Bajdena za 2023, koji je objavljen danas, predviđa povećanje poreza za ultra-bogate i korporacije, uz obezbeđivanje više milijardi dolara nove potrošnje za Ministarstvo odbrane i Ministarstvo pravosuđa.

U predlogu prosleđenom Kongresu propagira se smanjenje deficita federalnog budžeta za više od 1.000 milijardi dolara u narednih 10 godina. Predviđa se da to bude delom ostvareno podizanjem stope poreza na dobit preduzeća sa 21 na 28 posto, što je stopa koju favorizuju progresivne demokrate, ali se tome protive umerenjaci koji su ključni u toj stranci, piše CNBC.

Bajden takođe predlaže novi minimalni porez od 20 procenata koji će obuhvatiti maksimalno 0,01 odsto domaćinstava i pojedinaca čije bogatstvo vredi više od 100 miliona dolara.

Smanjenje deficita iz godine u godinu će se takođe podupreti velikim delom postupnim ukidanjem najizdašnijih federalnih programa podrške iz ere kovid pandemije.

Sve u svemu, u budžetu je fokus pomeren sa pandemije, koja je splasnula nakon velikog talasa omikron soja virusa krajem prošle godine. Američki medij napominje da je se u predlogu budžeta na traže dodatna sredstva za nove pandemije.

Kao glavne stavke u budžetu CNBC izdvaja približno 31 milijardu dolara novih izdataka za odbranu, čime će ukupna nacionalna potrošnju za vojsku biti povećana na 813 milijardi dolara.

U okviru vojne potrošnje, 6,9 milijardi dolara je predviđeno za NATO, za evropsku odbranu, Ukrajinu i suprotstavljanje ruskoj agresiji, navodi Bela kuća.

Više od 32 milijarde dolara biće usmereno na borbu protiv kriminala u zemlji, a taj iznos obuhvata više od 20,6 milijardi dolara za Ministarstvo pravosuđa i još 3,2 milijarde dolara za državne i lokalne grantove za sprovođenje zakona i za zapošljavanje policajaca.

Otprilike 10,6 milijardi dolara planirao je za globalnu zdravstvenu bezbednost, što uključuje i borbu protiv kovida, kao i budućih pandemija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet