Fokus

Svet bruji o NLO, poverljivi izveštaji uzbudili maštu onih koji smatraju da vlasti "zataškavaju" istinu

Komentari

Autor: New York Times, New Yorker

14/06/2021

-

20:57

Svet bruji o NLO, poverljivi izveštaji uzbudili maštu onih koji smatraju da vlasti "zataškavaju" istinu
Svet bruji o NLO, poverljivi izveštaji uzbudili maštu onih koji smatraju da vlasti "zataškavaju" istinu - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Od kada je počeo tajno finansirani program za istraživanje vojnih izveštaja o navodnim susretima sa NLO, američki zvaničnici sve više obraćaju pažnju na neobične pojave na nebu. Ovaj program je ponovo dobio na popularnosti prošle godine, kada ga je Ministarstvo odbrane SAD "oživaleo" i nazvalo Odeljenjem za neidentifikovane vazdušne pojave.

Iz Ministarstva su rekli da je misija ovog odeljenja "otkrivanje, analiziranje i beleženje" svedočenja o čudnim pojavama na nebu "koje bi potencijalno mogle da predstavljaju pretnju nacionalnoj bezbednosti SAD". 

Vojnici su ohrabreni da prijavljuju sve što smatraju neobičnim, sa idejom da bi uklanjanje stigme sa prijavljivanja omogućilo vlastima bolju kontrolu nad istraživanjem.

Krajem prošle godine, tadašnji predsednik SAD Donald Tramp je potpisao budžet, u okviru kog se nalazio i zahtev da ministar odbrane i direktor nacionalne obaveštajne službe podnesu izveštaj o tome šta vlada zna o NLO.

Verzija tog izveštaja bi trebalo da bude dostupna za javnost do kraja ovog meseca.

"Možda i drugačiji oblik života"

Zvaničnici su, čini se, spremniji nego ikada da odgovaraju na pitanja o neidentifikovanim letećim objektima.

"Mnogo je više NLO viđeno nego što je to zvanično priznato. Veliki broj tih objekata je teško objasniti", rekao je bivši direktor nacionacalne obaveštajne službe Džon Retklif za Foks Njuz.

Bivši direktor CIA Džon Brenan je prošle godine rekao da neki od ovih objekata mogu da budu "rezultat nečega što još uvek ne razumemo".

Takođe, dodao je i da bi NLO mogli da "uključuju aktivnosti za koje bi neki mogli da kažu da predstavljaju drugačiji oblik života".

profimedia

Rozvel muzej, SAD

Najave da će ovaj izveštaj biti objavljen privukle su pažnju mnogih svetskih medija.

Čak je i bivši predsednik SAD Barak Obama prošlog meseca u emisiji "The Late Late Show With James Corden" priznao da postoje "predmeti na nebu za koje ne znamo tačno šta su".

Sve je počelo 1947. godine

Prva stvar koju bi trebalo znati, jeste to da "NLO" ne podrazumeva automatski "vanzemaljce", već se ovaj termin odnosi na bilo koji vazdušni fenomen bez trenutnog objašnjenja, piše "Njujork Tajms"

Iako se prijavljena viđenja često dešavaju širom sveta, za većinu njih se ispostavi da su u pitanju zvezde, sateliti, avioni, dronovi, baloni, ptice ili slepi miševi.

Obično se 24. jun 1947. godine smatra datumom kada je NLO prvi put viđen u SAD - što čini ovu misteriju dugom gotovo 75 godina.

Tada je Kenet Arnold, pilot iz Ajdaha, izjavio da je video devet kružnih objekata koji su putovali brzinom većom od brzine zvuka, u blizini Rejnir planine.

Mediji su ove objekte nazvali "letećim tanjirima", i taj termin se ustalio u narodu. Iako se činilo da je Arnold govorio istinu, vladini zvaničnici su ipak bili skeptični.

Ipak, ubrzo nakon toga je započeta tajna studija pod nazivom "Projekat znak", zbog zabrinutosti da bi ove leteće pojave mogle da budu tajno oružje Sovjeta.

Zatim je usledio "Projekat plava knjiga", u kom je analizirano oko 12.000 slučajeva NLO od 1952. do 1969. godine - ispostavilo se da za 701 nema objašnjenja, a na kraju je proglašeno da NLO nisu vredni daljeg istraživanja.

Sve do 2007. godine i uspostavljanja Naprednog programa za identifikaciju vazduhoplovnih pretnji, koliko je poznato u javnosti, nije bilo zvaničnih Vladinih pokušaja da se istraže fenomeni NLO. 

Primeri susreta sa NLO

Broj viđenja neidentifikovanih letećih objekata u SAD porastao je za 15 odsto tokom pandemije koronavirusa, dok su ljudi bili više kod kuće, pa su imali i više vremena da posmatraju nebo.

Kako je saopštio američki Centar za izveštaje o NLO, većina njih je, kao i uvek, imala racionalna objašnjenja. U novembru 2004. godine, dva aviona vojske SAD bila su blizu obale San Dijega kada su naišli na beličastu letelicu ovalnog oblika, koja se kretala neobično tik iznad mora.

Kada je jedan od aviona prišao kako bi video o čemu se radi, letelica (koja nije imala krila ili neki drugi vidljivi deo pomoću kog bi letela) mu se prvo približila, i onda se brzo odaljila.

Unsplash

 

"Dostigla je veliku brzinu brže od bilo čega što sam ikada video. Nije imala elise, krila ni rotore, a bila je brža od našin F-18 aviona", rekao je Dejvid Frejvor, jedan od pilota, rekao 2017. godine za list Tajms.

Još neki od slučajeva kada su viđeni NLO uključuju i "rotirajući disk" iznad aerodroma O'Her u Čikagu 2006. godine i dva objekta "boje sunčeve svetlosti" koja je profesionalni pilot prijavio u Engleskoj 2007. godine, kako je izvestio Njujorker.

Šta će pisati u izveštaju?

U izveštaju koji će biti objavljen do kraja juna, trebalo bi da se nalazi detaljna analiza podataka koje Vlada SAD poseduje o NLO. Takođe, trebalo bi da budu označene sve letelice koje su potencijalna pretnja po bezbednost SAD, što uključuje i one koje "mogu pripadati protivničkim državama".

Visoki zvaničnici Vlade SAD rekli su za Tajms da veći deo od 120 incidenata u prethodne dve decenije, za koje nema objašnjenja, ne pripada tehnologiji koju poseduje američka vojska.

Prošlog meseca je formiran odbor koji će se baviti ovim pitanjem, a koji čine i članovi Demokratske i članovi Republikanske stranke SAD.

Jedan od ključnih pokretača priče o istraživanju NLO bio je Hari Rid, bivši senator iz Nevade, koji je obezbedio 22 miliona dolara za stvaranje programa iz 2007. godine.

I među trenutnim senatorima postoji podrška za istraživanje NLO, a jedan od njih je i senator sa Floride Marko Rubio, koji je za emisiju na kanalu "60 minuta" na američkom kanalu CBS rekao da bi trebalo da postoji postupak kojim se NLO neprestano analiziraju i beleže, sve dok se ne dođe do nekih odgovora.

"Možda će ti odgovori biti jednostavni. A možda i neće", rekao je Rubio.

(Priredio: J.Đ.)

Komentari (0)

Svet