Fokus

Trudo o napadu u kojem je poginulo četvoro članova porodice: To je zločin iz mržnje

Komentari

Autor: Euronews/Tanjug

13/06/2021

-

09:02

Trudo o napadu u kojem je poginulo četvoro članova porodice: To je zločin iz mržnje
Trudo o napadu u kojem je poginulo četvoro članova porodice: To je zločin iz mržnje - Copyright Tanjug AP/Adrian Wyld/The Canadian Press

veličina teksta

Aa Aa

Kanadski premijer Džastin Trudo osudio je napad na imigrantsku porodicu u kojoj je poginulo četvoro članova, rekavši da je u pitanju zločin iz mržnje prema muslimanima.


Ovaj napad, koji se dogodio šestog juna, potresao je Kanadu, a jedini preživeli je devetogodišnji dečak koji je hospitalizovan, dok su ubijeni roditelji i dvoje dece koji su šetali kada ih je pokosio vozač kombija u Ontariju.

"Ovo je bio teroristički napad motivisan mržnjom, u srcu jedne od naših zajednica. Ako bilo ko misli da rasizam i mržnja ne postoje u ovoj zemlji, želim da kažem ovo: Kako takvo nasilje da objasnimo detetu u bolnici? Kako da pogledamo porodicama u oči i kažemo im "Islamofobija nije stvarna", kazao je Trudo, prenosi AP.

Rekao je da su zbog ovog čina mnogi kanadski muslimani uplašeni.

"Životi ove porodice uzeti su u brutalnom, kukavičkom i bezobzirnom aktu nasilja...Kanađani su preneraženi onim što se dogodilo, a mnogi kanadski muslimani su uplašeni", kazao je Trudo.

Napadač brzo uhapšen na obližnjem parkingu

Porodica je ubijena  kada je ih je omanji kamion pregazio namerno, saopštila je kanadska policija. Osumnjičeni napadač, 20-godišnji Natanijel Veltman, uhapšen je na obližnjem parkinu nakon napada, a preti mu optužnica za četvorostruko ubistvo.

Veltman, koji je belac, optužen je za četvorostruko ubistvo prvog stepena. Vlasti razmatraju mogućnost da ga optuže i za terorizam. Inače, ovo je do sada najgori napad protiv kanadskih muslimana otkako je 2017. godine jedan muškarac ubio šest vernika u džamiji u Kvebeku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet