Fokus

SAD, Francuska i saveznici razgovarali o bezbednosnim garancijama Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

19/04/2022

-

23:31

SAD, Francuska i saveznici razgovarali o bezbednosnim garancijama Ukrajini
SAD, Francuska i saveznici razgovarali o bezbednosnim garancijama Ukrajini - Copyright Tanjug AP/Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

SAD, Francuska i drugi saveznici razgovarali su danas o tome kako da Ukrajini pruže bezbednosne garancije tokom i posle rata sa Rusijom, izjavio je zvaničnik kabineta predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Američki predsednik Džo Bajden konsultovao se danas sa liderima savezničkih zemalja, među kojima su bili i francuski predsednik Emanuel Makron i britanski premijer Boris Džonson, o najnovijim dešavanjima u Ukrajini, saopštila je ranije Bela kuća, prenosi Rojters. Svrha sastanka bila je "razgovor o kontinuiranoj podršci Ukrajini i naporima da se Rusija smatra za odgovornu u okviru bliske savezničke koordinacije", saopštila je Bela kuća.

Savetnik francuskog predsednika rekao je da su saveznici razmatrali kako da pruže bezbednosne garancije Ukrajini posle rata s obzirom da ona nije deo NATO saveza i automatskog odbrambenog mehanizma severnoatlantske alijanse poznatog kao član 5.

"Naša zemlja je spremna da pruži bezbednosne garancije. To bi bila vojna pomoć koja bi omogućila Ukrajini da se izbori sa novim napadom ili, eventualno garancije da ćemo nakon procene kako da pomognemo intervenisati u slučaju napada na Ukrajinu", rekao je francuski zvaničnik.

Ove garancije bi više ličile na odbrambenu klauzulu Evropske unije za svoje članice, a ne na odbrambeni mehanizam sličan članu 5 NATO sporazuma, koji pokreće automatsku vojnu podršku u slučaju napada na neku od članica severnoatlantske alijanse, objasnio je francuski zvaničnik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet