Fokus

Incident u Čileu: Najmlađeg predsednika u istoriji zemlje (36) gađali kamenom prilikom prve službene posete

Komentari

Autor: Tanjug

23/04/2022

-

17:31

Incident u Čileu: Najmlađeg predsednika u istoriji zemlje (36) gađali kamenom prilikom prve službene posete
Gabriel Borić - Copyright AP/Matias Delacroix

veličina teksta

Aa Aa

Čileanski predsednik Gabrijel Borić (36) napadnut je kamenom prilikom svoje prve službene posete van glavnog grada Santijaga.

Borić, levičar hrvatskog porekla, koji je preuzeo mandat u martu, boravio je u gradu La Sereni udaljenom 400 kilometara severno od Santijaga, a pre ulaska u zgradu regionalne vlade približio se gvozdenoj ogradi gde je pozdravljao okupljene ljude.

Iz gomile je bačen kamen koji je pogodio u grudi Borićevog šefa kabineta, prenosi Hina.

Pogođeni čileanski zvaničnik nije povređen, izvestila je policija, koja je saopštila i da je ubrzo nakon incidenta uhapsila demonstranta i da sada istražuje njegov motiv za ovaj incident.

"Ako neko misli da može da uplaši ili promeni način na koji želimo da upravljamo zemljom, vara se", rekao je Borić na konferenciji za štampu nakon incidenta.

Borić je najmlađi predsednik u istoriji Čilea, a tokom prvih 30 dana mandata suočio se s rastućim cenama goriva i javnog prevoza, zahtevom za povećanjem minimalne zarade, a takođe i s prethodno nastalim sukobom države s autohtonim narodom Mapuče koji traži autonomiju, povraćaj zemlje i priznanje kulturnog identiteta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet