Fokus

SAD duboko razočarane presudom turskom aktivisti Osmanu Kavali

Komentari

Autor: Tanug

26/04/2022

-

08:07

SAD duboko razočarane presudom turskom aktivisti Osmanu Kavali
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

SAD su saopštile da su "duboko razočarane" i "ozbiljno zabrinute" presudom turskom biznismenu i aktivisti za zaštitu ljudskih prava Osmanu Kavali koji je u ponedeljak osuđen na doživotni zatvor.

"Njegova nepravedna presuda nije u skladu sa poštovanjem ljudskih prava, osnovnih sloboda i vladavinom zakona. Ponovo pozivamo Tursku da oslobodi Osmana Kavalu“, navodi se u jučerašnjem saopštenju američkog Stejt departmenta, prenosi Rojters.

Takođe je saopšteno da je zvanični Vašington "i dalje ozbiljno zabrinut zbog kontinuiranog sudskog uznemiravanja civilnog društva, medija, političkih i poslovnih lidera u Turskoj“.

Kavala (64) je bio u zatvoru više od četiri godine bez presude.

On negira optužbe protiv sebe i još 15 drugih optuženih zbog protesta u Geziju, koji su počeli kao male demonstracije u parku u Istanbulu i prerasli u antivladine nemire širom zemlje, u kojoj je ubijeno osam demonstranata, navodi britanska agencija.

Turski sud je Kavalu proglasio krivim i osudio ga na doživotni zatvor za pokušaj svrgavanja vlade finansiranjem protesta širom zemlje 2013. godine, a osuđeno je još nekoliko optuženih na 18 godina zatvora zbog pomaganja u pokušaju svrgavanja vlade.

Sud je, takođe, saopštio da je odlučio da Kavalu oslobodi optužbi za špijunažu zbog nedostatka dokaza, preneo je Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet