Fokus

Stoltenberg: NATO će povećati prisustvo kod granica Švedske kada se bude razmatala potencijalna prijava o članstvu

Komentari

Autor: Tanjug

05/05/2022

-

17:54

Stoltenberg: NATO će povećati prisustvo kod granica Švedske kada se bude razmatala potencijalna prijava o članstvu
Jens Stoltenberg - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

NATO će povećati svoje prisustvo kod granica Švedske i u Baltičkom moru u trenutku kada se bude obrađivala potencijalna prijava te zemlje za pridruživanje alijansi, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg za švedsku televiziju SVT.

Švedska i susedna Finska ostale su van alijanse, ali su, kako navodi Rojters, ruska aneksija Krima 2014. i njen napad na Ukrajinu naveli ove zemlje da ponovo razmisle o svojoj bezbednosnoj politici, a članstvo u NATO izgleda sve verovatnije.

Obe zemlje traže garancije za vojnu zaštitu tokom procesa podnošenja zahteva za članstvo u NATO, koji bi mogao da potraje i do godinu dana dok ga ne odobre sve članice.

"Uveren sam da ćemo naći rešenja za bezbednosne potrebe koje će Švedska imati u prelaznom periodu", rekao je Stoltenberg za SVT.

"Od potencijalnog trenutka kada Švedska bude aplicirala, a NATO navodi da želi da se Švedska pridruži, postoji veoma jaka obaveza NATO da može da garantuje bezbednost Švedske", rekao je Stoltenberg i dodao da će to uključivati pojačano prisustvo oko Švedske i u Baltičkom moru.

Moskva je upozorila Švedsku i Finsku na "ozbiljne posledice" i da bi mogla da rasporedi nuklearno oružje i hipersonične rakete u svojoj eksklavi Kalinjingradu ako Švedska i Finska postanu članice NATO.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet