Fokus

Osuđeni lopovi iz Hongkonga koji su ukrali svitak Mao Cedunga

Komentari

Autor: Tanjug

14/05/2022

-

09:17

Osuđeni lopovi iz Hongkonga koji su ukrali svitak Mao Cedunga
Osuđeni lopovi iz Hongkonga koji su ukrali svitak Mao Cedunga - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Trojica lopova iz Hongkonga osuđeni su na zatvorske kazne do dve i po godine, nakon što su ukrali skupa umetnička dela, uključujući i svitak koji je pisao bivši komunistički lider Mao Cedung.

Lopovi nisu bili svesni vrednosti ukradenih stvari i prodali su ih amaterskom kolekcionaru za oko 25 dolara, preneo je BBC.

Ni kupac nije znao vrednost svitka, pa ga je isekao na pola, kako bi mogao bolje da ga skladišti. Rukom pisani svitak sadrži zapis o delovima sastanka kineske Komunističke partije i nekoliko isečaka iz poezije koju je pisao Mao.

Pravi vlasnik govorio je da je vrednost svitka oko 300 miliona dolara, mada se ne zna na osnovu čega je procenio toliku vrednost, dodaje BBC. Svitak je ukraden u velikoj pljački u septembru 2020, kada su trojica lopova upala u kuću Fua Čunsijaa, poznatog kolekcionara poštanskih markica i revolucionarne umetnosti.

Osim svitka, ukrali su stare markice, kovanice od bakra i ostale delove kaliografije Mao Cedunga. Prema Fuu, ukradene su stvari u vrednosti od oko 645 miliona dolara. Ho Jik-čiju (46), Ng Ving-lun (45) i Hui Ping-kei priznali su krivicu, preneo je "Saut Čajna morning post". Većina ukradene robe i dalje se vodi kao nestala.

Komentari (0)

Svet