Fokus

Lavrov: Povratak ambasadora Rusije i SAD simboličan gest

Komentari

Autor: Tanjug

18/06/2021

-

14:33

Lavrov: Povratak ambasadora Rusije i SAD simboličan gest
Sergej Lavrov - Copyright Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Povratak ruskog ambasadora Anatoilija Antonova u Vašington, odnosno, američkog Džona Salivena u Moskvu, o čemu su se dogovorile Rusija i SAD je važan, ali je više simboličan gest, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Ovo je važan, ali simboličan potez, iako ima neku težinu, jer prisustvo ambasadora i njihovih zamenika u glavnim gradovima uvek omogućava malo više aktivnih diskusija, pošto ambasadori dobijaju ovlašćenja od predsednika da deluju u skladu sa politikom zemlje", rekao je Lavrov, a preneo TASS.

Lavrov je izjavio da povratak ambasadora može da stvori uslove za početak diskusije koja bi otklonila "gomilu problema koje su Amerikanci stvorili u bilateralnim odnosima".

Lavrov je podsetio da je imovina šest ruskih diplomata oduzeta od Rusije 2016. godine, a onda je usledilo izbacivanje nekoliko diplomatskog osoblja iz Vašingtona, na šta je Moskva odgovorila recipročnim merama.

"Predsednici Rusije i SAD su se dogovorili da ovi problemi moraju nekako biti rešeni, ali se oni mogu prevazići samo ukoliko preduzmemo sinhronizovane akcije i proporcionalne korake, koji će se ticati našeg prisustva u SAD i prisustva američkih diplomata u Rusiji", ocenio je Lavrov.

Portparolka ruskog MIP-a Marija Zaharova je u četvrtak rekla da će se ambasador Anatolij Antonov vratiti u Vašington sledeće nedelje.

Preporuka za vas

Sastanak koji je svet čekao: Ključne poruke iz obraćanja Bajdena i Putina posle istorijskog samita

Komentari (0)

Svet