Fokus

Savezni tužioci SAD traže 25 godina zatvora za Dereka Šovena zbog ubistva Džordža Flojda

Komentari

Autor: AP

23/06/2022

-

22:50

Savezni tužioci SAD traže 25 godina zatvora za Dereka Šovena zbog ubistva Džordža Flojda
Tanjug/Court TV via AP, Pool, File - Copyright Tanjug/Court TV via AP, Pool, File

veličina teksta

Aa Aa

Američki savezni tužioci zatražili su da bivši policajac Derek Šoven bude osuđen na 25 godina zatvora zbog toga što je prekršio prava Džordža Flojda. Tužioci tvrde da su postupci Šovena bili hladnokrvni i bespotrebni, jer je klečao na vratu Afroamerikanca koji je nekoliko puta rekao kako ne može da diše.  

Šoven je u decembru prošle godine prvi put priznao da je držao koleno na Flojdovom vratu čak i nakon što je on prestao da reaguje, a naposletku je Flojd i preminuo. On je rekao da je namerno lišio Flojda prava kada mu je bespotrebno oduzimao predmete u ličnoj svojini, kao i da je bespotrebno primenio silu prilikom hapšenja Flojda u maju 2020. godine. 

Flojdovo ubistvo izazvalo je proteste u Mineapolisu koji su se proširili širom SAD i sveta, a demonstranti su isticali parole protiv policijske brutalnosti i rasno zasnovane diskriminacije. Kao deo svog sporazuma o priznanju krivice, Šoven se takođe izjasnio krivim za kršenje prava Afroamerikanca tinejdžerskog uzrasta kojeg je uhapsio 2017. godine.

profimedia

 

Američki okružni sudija Pol Magnuson prihvatio je sporazum o izjašnjavanju o krivici, u kojem su se obe strane saglasile da bi Šoven trebalo da se suoči sa 20 do 25 godina zatvora, pri čemu tužioci traže najveću moguću kaznu. U podnesku u sudu, tužioci su ponovili svoj zahtev za kaznu zatvora od 25 godina, rekavši da bi to odražavalo ozbiljnu prirodu krivičnog dela, obezbedilo pravednu kaznu i odvratilo druge policajce od toga da "kažnjavaju" druge. Takođe su rekli da bi Šovenovu istoriju činjenja krivičnih dela trebalo uzeti u obzir.

Nije određen datum kada će konačna presuda biti izrečena, a Šoven je već osuđen po državnim optužbama za ubistvo i ubistvo iz nehata i služi državnu kaznu zatvora od 22 i po godine. Odslužio bi saveznu kaznu istovremeno sa državnom.

Magnuson je takođe predsedavao suđenjem još trojici bivših policajaca umešanih u ubistvo Džordža Flojda, a oni će biti na slobodi dok se ne odluči o eventualnoj zatvorskoj kazni koja će im biti izrečena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet