Fokus

Mihajlović o odluci Vrhovnog suda SAD o abortusu: Napad na demokratiju i vrednosti savremenog društva

Komentari

Autor: Fonet

24/06/2022

-

21:47

Mihajlović o odluci Vrhovnog suda SAD o abortusu: Napad na demokratiju i vrednosti savremenog društva
Mihajlović o odluci Vrhovnog suda SAD o abortusu: Napad na demokratiju i vrednosti savremenog društva - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je da je nije iznenadila odluka Vrhovnog suda u SAD o zabrani abortusa, jer, kako kaže, "mesecima unazad slušamo nazadne stavove u javnosti da pravo na abortus treba da se ukine", i istakla je da "žene u Americi danas imaju manje slobode nego njihove majke".

"Ako se to desilo u Sjedinjenim Državama, kako da nas ne zabrine pitanje šta očekivati u drugim, manje demokratskim društvima", navela je Mihajlović u pisanoj izjavi.

Ona je dodala da je pravo za koje su se žene izborile pre 50 godina olako bačeno niz vodu, što samo još jednom potvrđuje koliko su ženska prava osetljiva i podložna kršenju.

Odluka američkog Vrhovnog suda, smatra Mihajlović, nije samo napad na demokratiju i vrednosti savremenog društva, već direktno ugrožava živote i zdravlje žena i podsetila na primer iz Poljske, gde žena umire jer joj nije dozvoljeno da abortira, iako trudnoća ugrožava njen život.

"Ovakvi potezi ne treba da nas obeshrabre, naprotiv, naša borba za društvo jednakih mogućnosti, u kojem sve građanke i građani imaju jednake uslove i jednaka prava da žive, rade i razvijaju se, biće još jača. To dugujemo ženama koje su se borile pre nas, a pre svega generacijama koje tek dolaze", poručila je Mihajlović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet