Fokus

Kina: Američki avion u Tajvanskom moreuzu narušio mir i stabilnost

Komentari

Autor: Tanjug

25/06/2022

-

08:38

Kina: Američki avion u Tajvanskom moreuzu narušio mir i stabilnost
Kina i Tajvan - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kineska vojska saopštila je danas da je nedavni prelet američkog mornaričkog aviona kroz Tajvanski moreuz namerno narušavanje mira i stabilnosti u tom regionu.

Pukovnik Ši Ji, portparol Istočne teatar komande Narodne oslobodilačke vojske, naveo je u saopštenju da je Kina mobilisala vazdušne i kopnene snage da nadgledaju operaciju američkih aviona, koja se odigrala u petak, prenosi Rojters.On je dodao da se Peking odlučno protivi ovim akcijama SAD i da su kineske trupe i dalje u stanju pripravnosti.

Američka mornarica još se nije oglašavala povodom ovog incidenta, navodi Rojters. Najnovije tenzije u Tajvanskom moreuzu dolaze nakon što je Tajpej u četvrtak saopštio da je podigao vazduhoplovne snage da upozori 22 kineska aviona koji su ušli u zonu protivvazdušne odbrane.

Tajvanski moreuz je čest izvor vojnih tenzija, a poslednjih godina američki ratni brodovi i drugi NATO saveznici, poput Britanije i Kanade, plovili su kroz moreuz, izazivajući nezadovljstvo u Pekingu, navodi britanska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet