Fokus

Jedina žena na FBI listi najtraženijih kriminalaca: Ko je Ruža Ignjatova koju zovu "nestala kriptokraljica"

Komentari

Autor: BBC

01/07/2022

-

12:40

Jedina žena na FBI listi najtraženijih kriminalaca: Ko je Ruža Ignjatova koju zovu "nestala kriptokraljica"
Jedina žena na FBI listi najtraženijih kriminalaca: Ko je Ruža Ignjatova koju zovu "nestala kriptokraljica" - Copyright WWW.fbi.gov

veličina teksta

Aa Aa

Ruža Ignjatova, poznata i kao "nestala kriptokraljica", dospela je na FBI listu deset najtraženijih kriminalaca. Bugarka, za koju se veruje da ima 40 godina, tražena je zbog njene navodne uloge u prevari sa kriptovalutama, u poduhvatu poznatom kao "OneCoin".

Federalni istražitelji optužili su je da je koristila šemu za prevare i na taj način od žrtava ilegalno pribavila više od četiri milijarde dolara. Ona je nestala 2017. godine kada su američki zvaničnici potpisali nalog za hapšenje.

Inače, "OneCoin", koji je ona opisivala kao kriptovalutu, počeo je da nudi 2014. godine proviziju ukoliko uspeju da prodaju valutu većem broju ljudi.

Međutim, FBI agenti su rekli da je "OneCoin" zapravo bio bezvredan, i da nikada nije bio zaštićen tehnologijom blokčejna koju koriste druge kriptovalute. Prema navodima federalnih tužilaca, to je u suštini bila "Poncijeva šema", odnosno piramidalna prevara, samo u svetu kriptovaluta, preneo je BBC.

"Ona je savršeno tempirala vreme, iskoristivši popularnost i mahnite spekulacije u ranim danima kriptovaluta", rekao je Demijan Vilijams, glavni federalni tužilac Menhetna.

FBI dodaje begunce na svoju listu najtraženijih kada veruje da bi šira javnost mogla da im pomogne u pronalaženju.

U saopštenju FBI je ponuđena nagrada od 100.000 dolara za bilo koju informaciju koja bi dovela do hapšenja Ignjatove, koja je 2019. godine optužena po osam tačaka, uključujući prevaru elektronskim putem i prevaru sa hartijama od vrednosti. Ona je jedina žena na FBI listi deset najtraženijih.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet