Fokus

Severna Koreja: Korona virus nam ušao iz Južne Koreje

Komentari

Autor: Tanjug

01/07/2022

-

09:43

Severna Koreja: Korona virus nam ušao iz Južne Koreje
Severna Koreja: Korona virus nam ušao iz Južne Koreje - Copyright Korea News Service vía AP

veličina teksta

Aa Aa

Severna Koreja je danas iznela tvrdnju da je prva epidemija kovid-19 u zemlji počela tako što su pacijenti došlu u kontakt sa "stranim predmetima" u blizini granice sa Južnom Korejom, prenosi Rojters.

Objavljujući rezultate istrage, Pjongjang je naredio ljudima da "sa posebnom pažnjom postupaju sa stranim predmetima koje donosi vetar i druge klimatske pojave ili baloni u oblastima duž linija razgraničenja i granica", saopštila je severnokorejska novinska agencija KCNA.

U izveštaju nije direktno pominjana Južna Koreja, ali severnokorejski prebezi i aktivisti decenijama lete balonima iz ove zemlje preko snažno utvrđene granice, noseći letke i humanitarnu pomoć, navodi Rojters.

Ministarstvo za ujedinjenje Južne Koreje, koje se bavi međukorejskim poslovima, saopštilo je da "ne postoji mogućnost" da virus uđe na teritoriju Severne Koreje preko letaka poslatih preko granice.

Prema KCNA, poznato je da su 18-godišnji vojnik po imenu Kim i petogodišnjak prezimena Vi bili u kontaktu s neidentifikovanim materijalima na brdu oko kasarne i stambenih četvrti u Ipho-riju početkom aprila, i da su se kasnije kod njih razvili simptomi i bili su pozitivni na koronavirus.

Ihpo-ri je region u okrugu Kumgang na istočnoj obali zemlje, u blizini granice s Južnom Korejom.

KCNA je saopštila da su svi drugi slučajevi groznice prijavljeni u zemlji do sredine aprila uzrokovani drugim bolestima, ali nije dala više objašnjenja.

Prvo priznanje izbijanja kovid infekcija u Severnoj Koreji usledilo je nekoliko meseci nakon što su ublažene granične mere nametnute od početka 2020. i nastavljeno saobraćanje teretnih vozova sa Kinom, prenosi Rojters.

Vlasti tvrde da talas kovid-19 pokazuje znake jenjavanja, a Severna Koreja je danas prijavila još 4.570 slučajeva sa simptomima groznice.

Ukupan broj obolelih od groznice širom zemlje od kraja aprila je blizu 4,74 miliona.

Pjongjang svakodnevno objavljuje broj pacijenata sa groznicom, a ne pacijenata sa virusom kovid-19, zbog očiglednog nedostatka kompleta za testiranje, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet