Fokus

Predsednik Šri Lanke sa Maldiva sleteo u Singapur, vojska obezbeđuje parlament od demonstranata

Komentari

Autor: Tanjug

14/07/2022

-

14:48

Predsednik Šri Lanke sa Maldiva sleteo u Singapur, vojska obezbeđuje parlament od demonstranata
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vojska Šri Lanke danas obezbeđuje zgradu parlamenta, kako bi sprečila da je demonstranti zauzmu.

Vojnici u zelenim vojnim uniformama i maskirnim prslucima stigli su oklopnim transporterima u zgradu parlamenta, očekujući nove proteste, nakon što je grupa pokušala da upadne na ulaz prethodnog dana, sukobivši se sa policijom koja je upotrebila suzavac i pendreke, prenosi AP.

Predsednik Šri Lanke Gotabaja Radžapaksa pobegao je juče vojnim avionom zajedno sa suprugom iz zemlje na Maldive, samo nekoliko sati pre nego što je trebalo da podnese ostavku.

On je avionom saudijske avio-kompanije stigao danas u Singapur, a zatim ide u Džedu u Saudijskoj Arabiji, saopštili su zvaničnici Maldiva agenciji AP.

Ovu informaciju su dali pod uslovom da im se ne otkrije identitet, uz obrazloženje da se radi o osetljivom pitanju, navodi američka agencija.

Radžapaksa je telefonom juče obavestio predsednika parlamenta Mahindu Japu Abejvardenu, da će njegova ostavka biti poslata kasnije tokom jučerašnjeg dana, kada je zajedno sa suprugom pobegao iz zemlje na Maldive, samo nekoliko sati pre nego što je trebalo da podnese ostavku, potvrdilo je ratno vazduhoplovstvo zemlje, a prenosi Rojters.

Potom je premijer Ranil Vikremesinge proglasio vanredno stanje u celoj zemlji i policijski čas u pojedinim delovima, a u trenutku masovnih protesta zbog ekonomske krize na ostrvu.

Hiljade ljudi okupilo se na glavnom mestu protesta u Kolombu uzvikujući "Gota lopov, Gota lopov", pominjući predsednika Radžapaksu po nadimku.

Policija je upotrebila suzavac kako bi rasterala grupu demonstranata u blizini kabineta premijera na Flover Roudu, preneo je BBC.

Zatim su demonstranti upali u kabinet premijera, tako što su probili kapije kompleksa.

Predsednik Šri Lanke ovlastio je premijera Vikremesingea da obavlja predsedničke dužnosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet