Fokus

"Ovo je ogromna vest", Bela kuća zadovoljna, hapšenje narko-bosa Rafaela Kvintera kao filmska priča

Komentari

Autor: Euronews

17/07/2022

-

13:12

"Ovo je ogromna vest", Bela kuća zadovoljna, hapšenje narko-bosa Rafaela Kvintera kao filmska priča
Rafael Karo Kvintero - Copyright FBI via AP

veličina teksta

Aa Aa

Kada je jedan od najviših zvaničnika Bele kuće čuo za hapšenje Kvintera, rekao je: "Ovo je ogromna vest". Nije slučajno bilo takve reakcije na Aveniji Pensilvanija jer je "ulov" zaista bio ogroman - u mreži se našao jedan od najvećih svetskih gospodara droge, po zlu čuveni Narko de Narkos, čije je pravo ime Rafael Kvintero znao mali i odabrani broj ljudi.

Šta je učinilo tako poznatim meksičkog narko-bosa? U svakom slučaju, najpre brutalnost i strah koji je oko sebe širilo njegovo ime kao i ogroman uticaj na svetskim putevima droge gde je kao jedan od najvažnijih činilaca upravo bio kartel Gvadalahara, kriminalno čedo Kara Kvintera.

Narko-bos star 69 godina uhapšen je u velikoj akciji meksičke policije i mornarice na severozapadu zemlje koja važi za epicentar trgovine drogom i jednim od najopasnijih mesta ne samo centralne nego i čitave Latinske Amerike. Narko de Narkos odlično je poznat i američkim organima gonjenja jer je upravo vrh njene administracije tražio njegovo hapšenje i izručenje kao jedan od vrhunskih prioriteta u odnosima SAD i Meksika.

FBI: 20 milona dolara za glavu Kvintera

Rafael Kvintero proveo je 28 godina u zatvoru zbog mučenja i brutalnog ubistva američkog federalnog agenta Uprave za borbu protiv narkotika, poznate kao DEA, Enrikea "Kikija" Kamarene, 9. februara 1985. godine u Gvadalahari. Ubistvo agenta ozlojedilo je Sjedinjene Države koje su objavile meksičkom kartelu rat do istrebljenja. Cela priča inspirisla je je Netfliksove producente da snime globalno popularnu seriju.

Zanimljivo je da je, prema trvdnji meksičkih vlasti, Kvintera prepoznala i pronašla jedna žena, pripadnica specijalnih jedinica. Amerika je pozdravila hapšenje i odmah zatražila izručenje narko-bosa za brojna krivična dela. Karo Kintero je godinama bio na listi 10 najtraženijih kriminalaca za čiju je glavu raspisana nagrada od 20 miliona dolara.

Međutim, ni samo hapšenje šefa narko-kartela nije moglo da prođe bez brojnih žrtava pa se tako dogodilo da je u toj akciji pao helikopter "Blek Houk"meksičke mornarice i da je život izgubilo 14 ljudi. 

 

Preporuka za vas

Komentari (1)

IZNOGUD

17.07.2022 13:52

Zabole nas uvo za Belu kuću i žmrljavu Ameriku...

Svet