Fokus

Uhapsen Rafael Karo-Kvintero, suosnivač narko-kartela Gvadalahara

Komentari

Autor: Tanjug

15/07/2022

-

23:46

Uhapsen Rafael Karo-Kvintero, suosnivač narko-kartela Gvadalahara
Rafael Karo Kvintero - Copyright FBI via AP

veličina teksta

Aa Aa

Jedan od osnivača narko-kartela Gvadalahara Rafael Karo-Kvintero (69), poznat pod nadimkom Narko de Narkos, uhapšen je u meksičkom gradu Gvačoči, javljaju večeras meksički mediji.

Devet godina nakon izlaska iz zatvora, Karo-Kvintero je ponovo uhapšen, potvrđeno je meksičkom portalu "Infobae".

Za poznatim narko-bosom su izdata dva naloga za hapšenje - jedan je izdao meksički državni tužilac, a traže ga i Sjedinjene Američke Države.

Pravosuđe SAD ponudilo je nagradu od 20 miliona dolara za informacije koje bi dovele do njegovog hapšenja, što je bila najveća ponuđena nagrada za jednog begunca.

Do pre nekoliko sati, FBI ga je smatrao jednim od 10 najtraženijih ljudi na svetu.

Na poternici FBI piše da je Karo-Kvintero trenutno član Sinaloa kartela, gde je i rođen.

"Bio je sakriven u planinama i nije silazio odatle", rekao je bivši šef DEA Mark Vidžil za "Milenio". Stručnjaci ističu da je ovo najvažnije hapšenje u šestogodišnjem mandatu predsednika Meksika Andresa Manuela Lopeza Obradora, čak važnije i od hapšenja narko-bosa Hozea Antonija Hepeza Ortiza, vođe moćnog kartela Santa Rosa de Lima, koji je uhvaćen u oktobru 2021. Karo-Kvintero je tražen zbog navodnog učešća u otmici, mučenju i ubistvu specijalnog agenta DEA Enrikea Kikija Kamarene 1985. godine.

On je zbog toga i uhapšen u Kostariki iste godine i izručen je Meksiku, gde ga je sud osudio na 40 godina, ali ga je sud oslobodio posle odležanih 28 godina, 2013. godine.

Međutim, dve godine kasnije sud je ponovo izdao poternicu za njim.

Karo-Kvintero je sa Migelom Anhelom Feliksom Galjardom i Ernestom Fonsekom Kariljom osnovao kartel Gvadalahara.

Komentari (0)

Svet